Krem z zielonych szparagw


zdrowo, zupy / piątek, 29 maja, 2015
Skoro sezon w pe?ni, u?ywam szparagw do wszystkiego co si? da. Przepis na krem z zielonych szparagw jest niezwykle prosty i zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Szparagi s? bogatym ?rd?em wielu witamin, m.in. kwasu foliowego, witamin C i E, wapnia, fosforu czy potasu. A co najwa?niejsze w 100 g zawieraj? tylko 18 kcal! Brzmi zach?caj?co? 🙂

sk?adniki:
3-4 porcje
500 g szparagw
3 ziemniaki
1 por
kawa?ek mas?a
3-4 ?y?ki ?mietany
3/4 litra bulionu
do dekoracji: jogurt naturalny, rze?ucha lub natka pietruszki

Na ma?le przysma?amy pokrojonego w paski pora i pokrojone w kostk? ziemniaki. Nast?pnie usuwamy zdrewnia?e cz??ci ze szparagw i kroimy ja na mniejsze kawa?ki (g?wki odk?adamy na bok) i rwnie? dodajemy do ziemniakw i pora. Chwile przysma?amy i przek?adamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do mi?kko?ci szparagw i miksujemy. Dolewamy ?mietany i dodajemy g?wki szparagw i gotujemy, a? b?d? mi?kkie. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posypane rze?uch? lub natk? pietruszki.

Jedna odpowiedź do “Krem z zielonych szparagw”

Komentarze są wyłączone.