składniki:
200 g polędwicy z dorsza
sól, pieprz
cytryna
garść pomidorków koktajlowych
świeża bazylia
dodatki: frytki, ziemniaki, ryż, kalafior, sałatka, gotowane warzywa
pesto: 7-8 suszonych pomidorów
oliwa z suszonych pomidorów ( ok. 2-3 łyżki)
2 ząbki czosnku
garść bazylii świeżej
mała garść tartego sera
2-3 łyżki słonecznikaWszystkie składniki na pesto miksujemy za pomocą blendera. Polędwice z dorsza dzielimy na dwie równe części, oprószamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy na folię aluminiową. Smarujemy wierzch dużą łyżką pesto, wrzucamy kilka pomidorków przedzielonych na pół i dodajemy świeżą bazylię. Rybę pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni.
Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami. |