Pomy?licie, ?e chyba oszala?am, ?e kurczaka curry doda?am do cyklu 'Samo zdrowie”! A jednak! Zamiana ?mietany na serek ?mietankowy spowodowa?, ?e kaloryczno?? dania zmniejszy?a si? 1/3! Co wi?cej, nie doda?am ani grama soli! A jednak uda?o si? stworzy? niesamowicie kremowy sos z chrupi?cymi warzywami i soczystym kurczakiem! I kto powiedzia?, ?e zdrowe dania s? niesmaczne? 🙂
2 porcje
2 piersi z kurczaka
serek ?mietanowy (np. Almette)
p? ma?ej puszki kukurydzy
3 ?odygi selera naciowego
1 ?y?ka oleju
przyprawy:
3/4 ?y?eczki s?odkiej papryki, 1/4 ?y?eczki ostrej papryki, 1/2 ?y?eczki zi? prowansalskich
1 czubata ?y?eczka przyprawy curry
torebka ry?u parabolied
5 ?y?ek wody
natka pietruszki
Ry? gotujemy w osolonej wodzie 18 minut. Kurczaka kroimy w kostk? i marynujemy w s?odkiej, ostrej papryce i zio?ach prowansalskich. Nast?pnie przysma?amy kurczaka na 1 ?y?ce oleju. Selera naciowego obieramy i kroimy w plasterki. Gdy kurczak b?dzie przysma?ony wrzucamy seler naciowy i przysma?amy 5 minut. Dodajemy serek ?mietankowy, curry i wod?. Ca?o?? 10 minut dusimy. Dodajemy kukurydz? i dusimy jeszcze 2 minuty. Ry? wyk?adamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy natk? pietruszki.
Warto?? od?ywcza:
porcja: 284,5 g
w?glowodany: 29,5 g
bia?ko: 22,5 g
t?uszcze: 12,5 g
kalorie: 331 kcal








Uwielbiam kuchni? indyjsk? 🙂 Danie wygl?da bardzo smacznie, pozdrawiam:)