LUNCHBOX #2


lunchbox / poniedziałek, 8 kwietnia, 2019
Dzień dobry drodzy Czytelnicy!
Witam Was bardzo gorąco w nowym tygodniu!
Mamy poniedziałek, więc przed Wami kolejna dawka tygodniowych przepisów na lunchboxy!

Przyznaję, że w tym tygodniu miałam trochę mniej czasu na gotowanie, ale i tak wyszło pysznie 🙂
A Wy jak tam, gotujecie razem ze mną? 🙂

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Pieczony naleśnik z malinami
drugie śniadanie: Twarożek z rzodkiewką, rzeżuchą i chlebek
lunch:  Makaron z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Pieczony naleśnik z malinami
2 porcje:
składniki:
3 jajka
pół szklanki mąki
pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego – u mnie mleko owsiane)
1 łyżka cukru
pół szklanki malin (u mnie mrożone)
Wszystkie składniki oprócz malin dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wlewamy masę, a na wierzchu wrzucamy maliny. Naleśnika pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Podgrzewamy połowę porcji rano na śniadanie.
 
Twarożek z rzodkiewką, rzeżuchą i chlebek
składniki:
2 porcje
200g serka twarożkowego grani
5 rzodkiewek
2 łyżki rzeżuchy lub szczypiorku
szczypta soli i pieprzu
2 kromki chleba
Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem z twarożkiem, posiekaną rzeżuchą lub szczypiorkiem i przyprawami. Połowę porcji przekładamy do pudełka i zabieramy z 2 kromkami chleba.
 Makaron z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
składniki:
200g makaronu kokardki (lub waszego ulubionego)
125 g boczku
8 pomidorków koktajlowych
pół kulki mozzarelli
garść pestek dyni, słonecznika
duża szczypta pieprzu
Na suchą patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i przysmażamy, aż będzie chrupiący. Dodajemy surowy makaron i zalewamy wodą, tak aby przykryło makaron. Gdy makaron wchłonie wodę i będzie już miękki dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i mozzarellę. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy pestki dyni i słonecznika. Odstawiamy do ostygnięcia i połowę porcji przekładamy do pudełka.

2. WTOREK

śniadanie: Pieczony naleśnik z malinami
drugie śniadanie: Twarożek z rzodkiewką, rzeżuchą i chlebek
lunch:  Makaron z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
Pieczony naleśnik z malinami
 
Twarożek z rzodkiewką, rzeżuchą i chlebek
 
 Makaron z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą
 
Przepisy powyżej 🙂

3. ŚRODA

śniadanie: Pieczony omlet z łososiem i mozzarellą
drugie śniadanie: Kasza jaglana na mleku kokosowym z truskawkami i borówkami
lunch: Komosa ryżowa z serem halloumi i łososiem wędzonym

Pieczony omlet z łososiem i mozzarellą
składniki:
3 jajka
50 g wędzonego łososia
2 plastry mozzarelli
Jajka dokładnie rozkłócamy i przelewamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pokrojonego w kostkę łososia i mozzarellę. Omlet zapiekamy 10-12 minut w temp 180 stopni.
Połowę porcji odgrzewamy na śniadanie.
 
Kasza jaglana na mleku kokosowym z truskawkami i borówkami
4 porcje:
składniki
pół szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleczka kokosowego light
łyżka miodu
1 łyżka musu kokosowego
truskawki, borówki
2 łyżki soku z cytryny
Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy ciepła wodą. Kaszę umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem, żeby kasza nie przywierała), zalewamy mleczkiem kokosowym. Kaszę z mleczkiem zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód i mus kokosowy. Odstawiamy do wystygnięcia i przekładamy do pudełka. Truskawki kroimy w kawałeczki, mieszamy z borówkami i polewamy sokiem z cytryny. Również przekładamy do pudełka.
Powyższe składniki są na ok. 4 porcje takiej kaszy, więc możecie mieć też pyszny deser 🙂
Komosa ryżowa z serem halloumi i łososiem wędzonym
składniki:
1 porcja
40g komosy ryżowej
50 g wędzonego łososia
1/4 opakowania serka halloumi
garść pestek dyni
1/4 awokado
4 pomidorki koktajlowe
garść miksu sałat
1/4 ogórka
sos: 1 łyżka oleju z awokado, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta oregano
Komosę ryżową gotujemy w proporcji 1:2, czyli dwa razy więcej wody niż komosy. Odrobinę soli. Ser halloumi kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Łososia, awokado, pomidorki i ogórka kroimy w kostkę/ćwiartki i mieszamy z miksem sałat (oprócz łososia). W pudełku umieszczamy sałatkę wymieszaną z sosem, komosę ryżową i na wierzch łososia.

4. CZWARTEK

śniadanie: Pieczony omlet z łososiem i mozzarellą
drugie śniadanie: Kasza jaglana na mleku kokosowym z truskawkami i borówkami
lunch: Sałatka marokańska z dorszem z harrissą

Pieczony omlet z łososiem i mozzarellą
 
Kasza jaglana na mleku kokosowym z truskawkami i borówkami
 
Przepisy powyżej 🙂
 
Kasza bulgur z dorszem z harrissą
składniki:
2 porcje
150 g polędwiczek z dorsza
przyprawa harrissa
1 pomidor malinowy
100g kaszy bulgur
opakowanie zielonych oliwek ok 10 sztuk
pół czerwonej cebuli
garść natki pietruszki
Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałeczki i przyprawiamy harrisą. Jeśli nie lubicie ostrych dań to dajcie tylko odrobinę 🙂 Rybę smażymy na łyżce oleju po 3 minuty z każdej strony. Kaszę bulgur gotujemy w proporcji 1:2. Pomidora kroimy na kawałeczki, cebulę w cienkie piórka, a oliwki dzielimy na pół, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur i całość wrzucamy jeszcze na chwilę na patelnie, na której smażyliśmy dorsza. Kaszę podajemy z dorszem.
Inspiracją do tego dania była sałatka marokańska z Kwestii smaku – kliknij tutaj
 
5. PIĄTEK
śniadanie: Owsianka z płatkami ryżowymi, truskawkami i borówkami
drugie śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i rzeżuchą + chlebek
lunch: Sałatka marokańska z dorszem z harrissą

Owsianka z płatkami ryżowymi, truskawkami i borówkami
składniki:
20g płatków owsianych
30g płatków ryżowych
300 ml mleka (krowiego lub roślinnego – u mnie owsiane)
1 łyżeczka musu kokosowego
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
borówki i truskawki
Do garnka wrzucamy płatki ryżowe, płatki owsiane i mleko. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mus kokosowy, miód i cynamon. Podajemy na ciepło lub na zimno z truskawkami i borówkami.
 
Twarożek z rzodkiewką, rzeżuchą i chlebek
 
Kasza bulgur z dorszem z harrissą
 
Przepisy powyżej 🙂
 
I oczywiście rozpiska całego tygodnia:
 
Co to, gotujemy razem? 😉