Makaron muszelki w kremowym sosie z boczkiem i zielonym groszkiem


makarony / wtorek, 19 stycznia, 2016
Je?li nie macie pomys?u na dzisiejszy obiad, a nie lubicie d?ugo sta? w kuchni – ten przepis b?dzie w sam raz! Kt? nie lubi kremowego sosu z dodatkiem boczku?! a w dodatku z niespodziank? w postaci zielonego groszku! Zabierajcie si? do gotowania! 🙂

sk?adniki:
4 porcje
100 g w?dzonego boczku
p?czek bazylii
500 g makaronu muszelki
4-5 ?y?ek ?mietany 12%
100 g tartego sera mozzarella lub ??tego
250 g mro?onego zielonego groszku
oliwa z oliwek (ok. 1 ?y?ki)
sl, pieprz
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Na patelni? wlewamy oliw? z oliwek i przysma?amy pokrojony w paseczki boczek. Doprawiamy sol? i pieprzem. Gdy boczek b?dzie ju? chrupi?cy dodajemy groszek mro?ony i bazyli?. Po oko?o 2 minutach dodajemy ?mietan? i chwil? podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu. Makaron odcedzamy i wrzucamy makaron na patelni? (lub je?li nie macie tak du?ej patelni – zawarto?? patelni do garnka). Wrzucamy ser i wszystko razem mieszamy do po??czenia si? sk?adnikw i rozpuszczenia sera. Gotowe 🙂

W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja 350 g
kalorie 659 kcal
bia?ko 27 g
t?uszcze 32 g
w?glowodany 68 g