Maliny pod kokosową kruszonką z lodami waniliowymi i wiórkami czekoladowymi


deser, śniadanie / poniedziałek, 30 września, 2013
30 września – dzień chłopaka! to doskonała okazja, aby znowu posiedzieć w kuchni i wyczarować coś pysznego dla naszego chłopaka. Dzisiaj uniwersalny przepis na crumble – szybki prosty i wyśmienity.

Kiedy na dworze już robi się zimno chętnie sięgamy nie tylko po rozgrzewające zupy czy herbaty, ale mamy też ochotę na ciepłe desery. Dzisiaj do mojego przepisu użyłam maliny, ale możemy użyć innych owoców np. jabłek z cynamonem, truskawek z rabarbarem, czy mieszkanki owoców leśnych ( mogą być oczywiście mrożone, dzięki temu nawet w środku mroźnej zimy możemy pozwolić sobie na pyszne owoce ). A do takiego deseru pysznie będzie pasował kubek gorącej herbaty z cytryną, bądź kawa z mlekiem.
 Miłego wieczoru 🙂

składniki:
dwie garście malin (zależy od wielkości kokilek)
dwie łyżki mąki graham typu 1850 (może być też zwykła)
dwie łyżki płatków owsianych błyskawicznych
łyżka wiórków kokosowych + odrobinę do oprószenia
łyżka  migdałów (odrobinę rozkruszonych)
dwie łyżki miodu
kawałek masła
kawałek czekolady mlecznej
dwie kulki lodów waniliowych

 Maliny dokładnie myjemy i wkładamy po garści do kokilek.
Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, płatki migdałowe i wiórki kokosowe i całość mieszamy. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski z suchymi składnikami. Dodajemy miód i mieszamy za pomocą łyżki, aż wszystkie składniki się połączą.
Masa ma mieć konsystencję grudkową (możemy po pewnym czasie pomóc sobie i wyrabiać w rękach). Powstałą masę przekładamy do kokilek i  posypujemy wiórkami kokosowymi.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kokilki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut  (należy cały czas obserwować, aby uniknąć przypalenia kruszonki).
Crumble podajemy z kulką lodów waniliowych i posypujemy wiókami czekoladowymi!
Bon appetit! 🙂