Miodowo-musztardowe udka z kurczaka i tagiatelle w sosie śmietanowym z pieczarkami


makarony, obiad / piątek, 4 października, 2013
Wreszcie piątek! Chwila odpoczynku po ciężkim tygodniu, trochę więcej czasu dla siebie i pora na pyszny obiad!

Nie odkryłam Ameryki przygotowując udka w marynacie miodowo-musztardowej, ale chciałam się z Wami podzielić przepisem, bo bardzo je lubię  i może wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest proste i pyszne! 🙂 To efektowne danie zachwyci nie tylko Was, ale i waszych gości. Serdecznie je polecam i zapraszam do gotowania! 🙂

składniki:
2 udka z kurczaka
łyżka musztardy kremskiej łagodnej
łyżka miodu
sól i pieprz
300 ml śmietany kremówki 30%
200g pieczarek
kawałek masła
kilka listków bazylii
makaron tagiatelle
oliwa z oliwek
Udka myjemy, następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Miód i musztardę mieszamy razem i polewamy kurczaka przygotowaną marynatą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dekorujemy po listku bazylii i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę (im więcej czasu kurczak będzie w marynacie tym lepiej).
Pieczarki kroimy na plasterki. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy kawałek masła. Następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i na wolnym ogniu smażymy. Gdy płyn na patelni wyparuje wlewamy śmietanę i gotujemy, aż do zgęstnienia sosu (ok. 20 minut) na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po odcedzeniu, gdy sos będzie gotowy przekładamy do niego makaron i mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (temperaturę należy dostosować do piekranika, jeśli ma mniejsza moc należy podkręcić temperaturę). Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-50 minut.
Makaron układamy na talerzu i na niego nakładamy udko z kurczaka. Całe danie posypujemy pokrojoną bazylią.
Bon appetit!
 Zapraszam i zachęcam do komentowania, lajkowania, gotowania, udostępniania! 🙂
Miłego i długo wyczekiwanego piątku! 🙂