Bardzo popularne we Włoszech pyszne kanapki na ciepło, czyli PANINI! Idealne na późne śniadanie, w drodze do pracy czy uczelni. Bardzo proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!
U mnie dzisiaj z typowo włoskimi smakami: mozzarellą, pomidorem, rukolą i kurczakiem. Jednak pomysłów na panini może być mnóstwo. Spróbujcie sami poeksperymentować, a i ja obiecuję kolejne inspiracje na panini już wkrótce!
składniki:
2 porcje
4 polędwiczki z kurczaka (lub 1 pierś)
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra
2 pomidory
kulka mozzarelli
rukola
awokado
ząbek czosnku
2 ciabatty
olej rzepakowy
Awokado miksujemy razem z czosnkiem na gładką pastę. Pomidory i mozzarellę kroimy w plasterki. Kurczaka marynujemy w przyprawach i smażymy na odrobinie oleju po 4 minuty z każdej strony (aż kurczak będzie złocisty). Jeśli używacie piersi z kurczaka pokrójcie je wzdłuż na 4 części, aby wielkością przypominały polędwiczki. Ciabattę kroimy wzdłuż i nakładamy kolejno awokado, rukolę, kurczaka, pomidora i mozzarellę. Panini spłaszczamy i wkładamy do nagrzanego opiekacza. Pieczemy około 8-10 minut, do zrumienienia bułki.
A co jeśli nie mamy opiekacza do panini? Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i nakładamy panini, nakładamy folię aluminiową i dociskamy panini garnkiem i smażymy 5 minut, następnie odwracamy panini i znowu dociskamy garnkiem i smażymy kolejne 5 minut.
Właściwości odżywcze:
kalorie 620 kcal
białko 47 g
tłuszcze 15 g
węglowodany 70 g
Myślałyśmy ostatnio o kupnie opiekacza i chyba nas skutecznie przekonałaś 😉 Pysznie!
Ja ciągle używam opiekacza! 🙂 zwłaszcza, że mam wymienne płytki: i na gofry i na tosty, więc używam kiedy tylko się da! 🙂
cieszę się, że pomogłam! 🙂
Pozdrawiam!! 🙂
Fajny i prosty przepis. Pierwszy raz robiłem panini i wyszło świetnie. Tylko bez awokado, bo nie miałem jak zmiksować 🙂