Pieczona ryba z dipem broku?owym, ry?em i warzywami


obiad, zdrowo / środa, 30 października, 2013
W codziennej gonitwie i braku czasu zapominamy o tym, ?e powinni?my dostarczy? naszemu organizmowi jak najwi?cej witamin. To dzi?ki nim czujemy si? lepiej, wygl?damy lepiej, nasza skra jest promienna, mamy wi?cej energii i oglnie jeste?my szcz??liwsi. Same plusy prawda?

W takim razie pierwszym krokiem do wprowadzenia nawykw zdrowego od?ywiania jest urozmaicenie naszej diety w?a?nie o ryby. Ka?da z nich jest ?rd?em kwasw omega 3, wielu minera?w i witamin. Ponadto s? niskokaloryczne, a ich spo?ywanie przy?piesza metabolizm. Zawarte w pstr?gy kwasy Omega 3 oraz witaminy A i E, pozytywnie wp?ywaj? na zdrowie skry i zapobiegaj? zmarszczkom, utrzymuj?c jej m?odszy wygl?d. Nie pozostaje nam nic innego ja wyruszy? do sklepu, a nast?pnie przygotowa? co? pysznego w?a?nie z pstr?ga! Smacznego!

sk?adniki
pstr?g t?czowy
gar?? p?atkw migda?owych
spora gar?? broku?w
4 pieczarki
1 ?y?ka ?mietany
1 ?y?ka jogurtu naturalnego
1 ?y?eczka majonezu
sl i pieprz
cytryna
czosnek wg uznania
natka pietruszki ?wie?a lub suszona
oliwa z oliwek

Naczynie ?aroodporne smarujemy oliw?. Pstr?ga myjemy, oprszamy z ka?dej strony i w ?rodku sol? i pieprzem. Cytryn? sparzamy i kroimy w plastry jedn? po?wk?. Czosnek rwnie? kroimy w plastry. W ?rodku ryby k?adziemy czosnej, plaster cytryny i posypujemy suszon? pietruszk?. Na wierzchu ryby uk?adamy 2 plastry cytryny posypujemy natk? pietruszki i po?ow? migda?w. Ryb? pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. W tym czasie broku?y przysma?amy na patelni na oliwie i dodajemy mas?o.(ja u?y?am mro?onych, je?li u?ywamy ?wie?ych najpierw je gotujemy, a potem dopiero wrzucamy na patelni? z mas?em). ?mietan?, jogurt i majonez mieszamy w miseczce, odrobin? solimy do smaku i wrzucamy reszt? migda?w. Broku?y (odk?adamy 3-4 r?yczki na bok) i ?mietanowo-jogurtowo-majonezowo-migda?owy sos wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania g?adkiej konsystencji. Ry? gotujemy do mi?kko?ci. Pieczarki kroimy na kawa?ki i wrzucamy na mocno rozgrzan? patelni? z mas?em i sma?ymy.
Ryb? podajemy z cz?stkami cytryny. Ry? razem z pieczarkami i pozostawionymi r?yczkami broku?w. I do tego szklanka soku pomara?czowego! Smacznego i zdrowego! 🙂