Pieczona ryba z dipem brokułowym, ryżem i warzywami


obiad, zdrowo / środa, 30 października, 2013
W codziennej gonitwie i braku czasu zapominamy o tym, że powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi jak najwięcej witamin. To dzięki nim czujemy się lepiej, wyglądamy lepiej, nasza skóra jest promienna, mamy więcej energii i ogólnie jesteśmy szczęśliwsi. Same plusy prawda?

W takim razie pierwszym krokiem do wprowadzenia nawyków zdrowego odżywiania jest urozmaicenie naszej diety właśnie o ryby. Każda z nich jest źródłem kwasów omega 3, wielu minerałów i witamin. Ponadto są niskokaloryczne, a ich spożywanie przyśpiesza metabolizm. Zawarte w pstrągy kwasy Omega 3 oraz witaminy A i E, pozytywnie wpływają na zdrowie skóry i zapobiegają zmarszczkom, utrzymując jej młodszy wygląd. Nie pozostaje nam nic innego ja wyruszyć do sklepu, a następnie przygotować coś pysznego właśnie z pstrąga! Smacznego!

składniki
pstrąg tęczowy
garść płatków migdałowych
spora garść brokułów
4 pieczarki
1 łyżka śmietany
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
sól i pieprz
cytryna
czosnek wg uznania
natka pietruszki świeża lub suszona
oliwa z oliwek

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Pstrąga myjemy, oprószamy z każdej strony i w środku solą i pieprzem. Cytrynę sparzamy  i kroimy w plastry jedną połówkę. Czosnek również kroimy w plastry. W środku ryby kładziemy czosnej, plaster cytryny i posypujemy suszoną pietruszką. Na wierzchu ryby układamy 2 plastry cytryny posypujemy natką pietruszki i połową migdałów. Rybę  pieczemy w temp. 180 stopni przez 25-30 minut. W tym czasie brokuły przysmażamy na patelni na oliwie i dodajemy masło.(ja użyłam mrożonych, jeśli używamy świeżych najpierw je gotujemy, a potem dopiero wrzucamy na patelnię z masłem). Śmietanę, jogurt i majonez mieszamy w miseczce, odrobinę solimy do smaku i wrzucamy resztę migdałów. Brokuły (odkładamy 3-4 różyczki na bok) i śmietanowo-jogurtowo-majonezowo-migdałowy sos wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ryż gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy na kawałki i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy.
Rybę podajemy z cząstkami cytryny. Ryż razem z pieczarkami i pozostawionymi różyczkami brokułów. I do tego szklanka soku pomarańczowego! Smacznego i zdrowego! 🙂