Wiem, że pewnie niedługo będziecie mieli już dosyć sałatek w moim wykonaniu. Jednak ja mimo wszystko chciałabym Was do nich przekonać pod każdą postacią.
Dlaczego? Bo takie sałatki mają same zalety: szybkie przygotowanie, mało kalorii, lekkie danie ale sycące, w dodatku tanie. Czego potrzeba więcej? Dzisiaj przepis z serii : łączymy owoce i mięso. Pysznie słodki kurczak, kwaśny grejfrut i pikantna rucola – cudowne połączenie. Dzisiejszy post rozpoczyna również coś co postanowiłam wprowadzić, za sugestią jednego z czytelników. Mianowicie do każdego dania będą rozpisane wartości odżywcze. Mam nadzieję, że nie jednemu z Was się to przyda! Ale dosyć gadania, czas do kuchni! 🙂
składniki:
1 pierś z kurczaka
1 grejfrut
garść rucoli
łyżka pestek dyni
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
miód
sól i pieprz
papryka słodka
Pierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy szczyptę papryki słodkiej, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Rucolę myjemy i układamy na talerzu. Grejfruta obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Kurczaka i grejfruta układamy na rucoli. Całość polewamy octem balsamicznym i odrobiną oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze:
kalorie: 351 kcal
białko: 33g
węglowodany : 15g
tłuszcze : 21g
bardzo lubię połączenie mięsa i owoców, kurczak i grejpfrut brzmią razem cudnie! Zjem z chęcią, przygotuję na naszą parapetówkę wkrótce ^_^ pozdrawiam!!!
serdecznie polecam! naprawdę sałatka jest pyszna 🙂
udanej zabawy na parapetówce! 🙂