Warzywny krem z jogurtem


zdrowo, zupy / poniedziałek, 12 maja, 2014
Maj niestety nas nie rozpieszcza. Deszczowo, szaro, zimno. O przeziębienie niezwykle łatwo. Dzisiaj pomysł na obiad, który mocno Was rozgrzeje, ale i zapewni potężną dawkę witamin, których tak bardzo potrzebujemy! Przepis bardzo szybki!

składniki:
3 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek kapusty
cebula
por
pół główki kalafiora
jogurt
natka pietruszki
pieprz
sól
ziele angielskie
2-3 liście laurowe
papryka słodka i ostra
curry

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą, tak aby przykryła ona warzywa i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3-4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej i pół łyżeczki curry. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy, nalewamy do miseczek, dodajemy kleks jogurtu i całość posypujemy natką pietruszki. Smacznego!! 🙂