Tortilla z kurczakiem i warzywami


kolacja, lunchbox, obiad / sobota, 30 lipca, 2016
Sobotni szybki obiad?  Kilka składników, parę minut przygotowywania i zdrowy fast-food gotowy! Uwielbiam takie dania 🙂 Tortilla będzie idealna na obiad, kolację, czy do zapakowania jako lunch do pracy czy uczelnię.

Nie musicie już wybierać niezdrowego fast-foodu i jeść w pośpiechu. Polecam gorąco i zapraszam do gotowania 🙂

składniki:
na 6 tortilli
6 kawałków udek z kurczaka bez skóry i kości (znajdziecie w Lidlu)
przyprawa do gyrosa
6 placków tortilla
2 pomidory malinowe
2 ogórki
sos: 4 łyżeczki majonezu + 5 łyżeczek ketchupu
opakowanie miksu sałat
olej rzepakowy

Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy kurczaka (około 3 minuty na każdej stronie), aż będzie rumiany. Placki podgrzewamy na suchej patelni na wolnym ogniu cały czas obracając. Ketchup i majonez mieszamy w miseczce. Folię aluminiową składamy na pół, na nią układamy tortille, następnie smarujemy sosem, kolejno nakładamy sałatę, pomidora, pokrojonego w paseczki kurczaka, ogórka i zawijamy jak burrito. Na koniec owijamy spód folią, żeby tortilla się nie rozleciała. Czynności powtarzamy przy przygotowaniu każdej tortilli.