Poniedziałek nie może odbyć się bez słodkiego podwieczorku! Mam dla Was dzisiaj przepis na ekspresowy pudding. Pyszny kremowy a przede wszystkim zdrowy, bo z kaszy manny.
Możecie podawać go ze swoimi ulubionymi dodatkami: sezonowymi owocami lub dżemami. W takim razie nie traćcie czasu i zapraszam do gotowania! 🙂
składniki:
na 6 porcji
800 ml mleka
8 łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
laska wanilii
do podania: ulubiony dżem lub owoce
Przygotowanie: Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i po łyżce kaszy manny cały czas mieszając. Garnek wstawiamy na wolny ogień i dodajemy przekrojoną laskę wanilii i cukier. Cały czas mieszamy, aż pudding zgęstnieje. Następnie przekładamy do 5 naczyń (mogą być zwykłe szklanki) i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno wstawiamy puddingi na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z naczynia i serwujemy z ulubionym dżemem lub owocami.
Właściwości odżywcze:
porcja 158 g
kalorie 150 kcal
białko 6 g
tłuszcze 3 g
węglowodany 25 g