Francuskie tosty! Kto ich nie lubi?! Pyszne, słodkie i delikatne. Na śniadanie, podwieczorek, kolację! A do tego cudownie proste. Dzięki temu przepisowi nie zmarnujemy czerstwej chałki.
Jeśli jednak nie macie chałki bardzo dobrze sprawdzi się w tym przepisie tradycyjne pieczywo tostowe. Moja propozycja dzisiaj z malinami, miodem i dżemem figowym! Palce lizać!
składniki:
czerstwa chałka lub chleb tostowy
1 jajko
pół szklanki mleka
miód
maliny
dżem figowy (lub Wasz ulubiony)
kawałek masła
Jajko rozkłócamy w misce i dodajemy mleko. Masło rozpuszczamy na patelni. Kromki chałki maczamy w masie z obu stron i smażymy tosty na rozgrzanej patelni, aż będą rumiane (po około 3-4 minuty z każdej strony). Tosty przekładamy na talerz, polewamy obficie miodem i posypujemy malinami. Każdy kawałek maczamy w ulubionym dżemie. Gotowe!