Chickenburger


grill, kolacja, obiad / sobota, 25 stycznia, 2020

Przepis na burgera z wo?owiny ju? dawno jest na blogu (znajdziecie go tutaj – kliknij ). Jednak dla tych, ktrzy wol? drb przygotowa?am rwnie? burgera z kurczaka. Idealnie soczystego w towarzystwie samych w?oskich smakw: mozzarelli, pomidorw zarwno ?wie?ych jak i suszonych i awokado z pewno?ci? Wam zasmakuje. A? nie mog? si? doczeka? spokojnych, letnich wieczorw 🙂

sk?adniki na 2 porcje:
350g mi?sa mielonego z kurczaka
p? posiekanej cebuli
1 ?y?eczka musztardy dijon
1 ?y?ka posiekanej pietruszki
1 ?y?ka posiekanej bazylii
sl, pieprz
1 jajko
 
dodatki do ka?dego burgera:
bu?ki do hamburgerw
2 plastry mozzarelli
2 plastry pomidora
2 suszone pomidory
sa?ata rzymska
1/4 awokado
 
sos: 2 ?y?ki ketchupu, 1 ?y?ka majonezu, 1 ?y?ka sosu worchester

Przygotowanie:
W misce ??czymy dok?adnie mi?so, cebul?, przyprawy, jajko, musztard? i zio?a. Formujemy dwa burgery o ?rednicy wi?kszej ni? bu?ka do hamburgerw (mi?so podczas sma?enia si? skurczy). Rozgrzewamy patelni? (najlepiej grillow?) z odrobin? oleju. Sma?ymy  oko?o 5 minut z ka?dej strony.  Przekrojon? bu?k? do hamburgerw podgrzewamy w piekarniku, a? b?dzie chrupi?ca ok. 5 minut w temp. 180 stopni.

Sk?adniki na sos dok?adnie ze sob? mieszamy.

Teraz czas na z?o?enie burgerw:
Smarujemy bu?ki sosem, dodajemy sa?at?, mi?so, mozzarell?, pomidory, pokrojone w plastry awokado, posiekane lub w kawa?ku suszone pomidory, a na koniec przykrywamy drug? cz??ci? bu?ki. 
Podajemy burgera z klasycznymi frytkami lub frytkami z batatw.