Dodatki do hamburgerów: domowe bułki i frytki z batatów


grill, kolacja / wtorek, 28 stycznia, 2020

Zostajemy w temacie hamburgerów i w dzisiejszym poście chciałabym Wam pokazać przepis na pyszne domowe bułki do hamburgerów i frytki z batatów.I nie martwcie się, wbrew pozorom zrobienie domowych bułeczek do hamburgerów nie jest takie trudne, więc jestem pewna, że dacie radę! Do hamburgerów lubię podawać frytki z batatów, lekko pikantne i chrupiące! Aż zgłodniałam 🙂 

składniki:
1 batat
1 łyżka oleju
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, cynamon, pieprz
sos: 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka sosu worchester
Przygotowanie:
Batata obieramy ze skóry i kroimy na podłużne paski. Polewamy olejem i oprószamy przyprawiamy (ilość przypraw według uznania – ja na jednego półkilogramowego batata dałam 1 łyżeczkę (płaską) papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, szczyptę cynamonu i pieprzu).
Bataty wykładamy równomiernie na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut. Następnie podkręcamy do 200 stopni i zmieniamy na termoobieg i pieczemy ok. 10-15 minut, aby frytki były chrupiące. 
Składniki na sos mieszamy dokładnie i podajemy z batatami. 

składniki na 10-12 bułeczek:
500 g mąki pszennej
1 jajko
30g drożdży
nieco ponad szklanka mleka
1 łyżeczka soli
1.5 łyżki cukru
60 g masła
do posmarowania: jajko z łyżka mleka, sezam

Przygotowanie:
W miseczce rozkruszamy drożdże w temperaturze pokojowej. Dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Kolejno dodajemy pół szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi objętość. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozczyn. Dokładnie mieszamy wszystko. Następnie dodajemy pozostałą ilość mleka, jajko i cukier. Dokładnie mieszamy. Gdy składniki się wstępnie połączą dodajemy roztopione, ale letnie masło. Ciasto wyrabiamy ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, a składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na min. 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 10-12 bułeczek. Ponownie odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki jajkiem połączonym z mlekiem i posypujemy z wysoka sezamem. Bułeczki pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni, aż bułeczki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika bułki i czekamy aż ostygną.