Krem z batatw, grzankami i ricott?


zdrowo, zupy / czwartek, 18 lutego, 2016
Bataty, inaczej zwane s?odkimi ziemniakami, sta?y si? bardzo popularne w Polsce. Najcz??ciej bataty mo?na spotka? pod postaci? puree czy plackw. Ja jednak postanowi?am postawi? na klasyk? i bataty wykorzysta?am do pysznej, kremowej zupy krem!

Z dodatkiem pikantnych przypraw, delikatnej ricotty i chrupi?cych grzanek zupa nabiera niesamowitego smaku! W dodatku zapewnia syto?? na bardzo d?ugo! Mwi?c o batatach nale?y wspomnie? o jego w?a?ciwo?ciach od?ywczych. Ma?o kto wie, ale czerwona odmiana batatw ma dzia?ania antynowotworowe, poprawia wra?liwo?? na insulin?, wi?c jest niezb?dna w diecie cukrzykw. W dodatku bataty s? ?rd?em luteiny, wi?c maj? korzystny wp?yw na wzrok. Ostatnim ogromnym plusem jest fakt, ?e bataty poprawiaj? pami??!
Jak sami widzicie plusw jest bardzo du?o, dlatego ogromnie zach?cam Was do sprbowania tego pysznego warzywa i w??czenia go do codziennej diety!

sk?adniki
700 g batatw (2 sztuki)
4 szklanki bulionu
3 szalotki
3 z?bki czosnku
2 ?y?ki oleju rzepakowego
1/3 ?y?eczki kuminu
1/2 ?y?eczka ostrej papryki
szczypta kolendry w li?ciach (lub mielonej)
sl, pieprz
do podania: ricotta, grzanki, szczypiorek

W garnku na oleju przysma?amy posiekan? szalotk? i czosnek. Bataty kroimy w kostk? i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy do mi?kko?ci batatw. Doprawiamy sol? i pieprzem. Zup? miksujemy na g?adki krem. Zup? wlewamy do miski i podajemy z ?y?k? ricotty, grzankami i szczypiorkiem!

Jedna odpowiedź do “Krem z batatw, grzankami i ricott?”

Komentarze są wyłączone.