Tartaletki z porem


przystawki, r?ne / piątek, 5 lutego, 2016
Jak zachwyci? go?ci minimalnym nak?adem pracy? Oto mj pomys? na niezwykle efektywn? przystawk?! Jej wykonanie jest naprawd? proste, a smak zachwyci ka?dego! Je?li nie wierzycie na s?owo, wyprbujcie jak najszybciej!

Sk?adniki:
4-5 porcji
Ciasto:
1,5 szklanki m?ki pszennej
kostki solonego mas?a
1 ??tko
4-5 ?y?ek zimnej wody
Farsz:
2 ma?e pory
50 g gotowanego boczku w?dzonego
2 jajka
3-4 ?y?ki ?mietany 18%
50 g sera ??tego
kawa?ek mas?a
olej rzepakowy

Przygotowanie: M?k? przesiewamy przez sitko. Mas?o kroimy w drobn? kostk? i siekamy razem z m?k?. Nast?pnie dodajemy ??tko i wod? i dok?adnie wyrabiamy ciasto. Kokilki smarujemy mas?em i wyk?adamy ciastem. Spd nak?uwamy widelcem i odstawiamy do lodwki na oko?o 30 minut. Boczek kroimy w kostk? i przysma?amy na oleju. Pora kroimy w pirka i przysma?amy razem z boczkiem. Sma?ymy oko?o 5-7 minut i pod koniec dodajemy kawa?ek mas?a. Farsz odstawiamy do ostygni?cia. Jajka i ?mietan? dok?adnie mieszamy razem i dodajemy starty ser ??ty (zostawiamy odrobin?, ?eby posypa? wierzch tartaletek). Kokilki nape?niamy farszem i pieczemy przez 45 minut w temp. 200 stopni.