Placki orkiszowe z ricott?


deser, ?niadanie, zdrowo / środa, 16 września, 2015
Placuszki idealne na ?niadanie, deser lub przek?ska na przyj?cie! W dodatku nieziemsko zdrowe! Staram si? ograniczy? spo?ycie m?ki pszennej, dlatego tylko gdzie si? da zamieniam j? na pe?noziarnist? lub orkiszow?. Jednak cz?sto dania traci?y na smaku. Te placki zachwyci?y mnie od razu. Lekkie, puszyste z dodatkiem ulubionych owocw i miodu – istny raj!

sk?adniki:
na oko?o 15 ma?ych placuszkw
125 g ricotty
80 ml mleka
1 du?e jajko lub 2 ma?e
30 g m?ki orkiszowej
p? ?y?eczki proszku do pieczenia
3 czubate ?y?eczki miodu
odrobina oleju rzepakowego
do podania: skrka z cytryny, ricotta, mi?ta, borwki, mid

W misce ??czymy ze sob? ricott?, mleko i ??tka. Nast?pnie dodajemy m?k? i proszek do pieczenia, mieszamy, a? uzyskamy g?adk? mas?. Dodajemy mid i ponownie mieszamy. W drugiej misce ubijamy bia?ka na niezbyt sztywn? pian?. Nast?pnie za pomoc? ?opatki dodajemy pian? z bia?ek do masy i delikatnie ??czymy. Rozgrzewamy patelnie wysmarowan? olejem rzepakowym i sma?ymy ma?e placuszki, a? b?d? rumiane. Podajemy z ricott?, posypane skrk? z cytryny, mi?t? i borwkami. Koniecznie polejcie je miodem! Pychota!