Maj jak wiadomo jest miesi?cem szparagw. To w?a?nie teraz mo?emy rozkoszowa? si? smakiem tych niesamowicie zdrowych i pysznych warzyw! Dzisiaj w klasycznym wydaniu w risotto.
Musz? przyzna?, ?e robi?am ten przepis pierwszy raz i jest to od dzi? moje ulubione risotto. Warto wykorzysta? ten przepis pki jest sezon! Zapraszam do gotowania!
sk?adniki
2-3 porcje
p?czek szparagw
4 ?odygi selera naciowego
2 z?bki czosnku
1 cebula
bulion
75 g ry?u arborio
olej
zio?a prowansalskie, natka pietruszki (?wie?a lub suszona)
Cebul? i czosnek kroimy w plasterki i przysma?amy na 2 ?y?eczkach oleju.Seler naciowy obieramy i kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Teraz czas na szparagi. Najpierw usuwamy zdrewnia?e ko?ce, ktre wyrzucamy. Odcinamy rwnie? g?wki, ktre s? bardziej delikatne (dodamy je pod koniec gotowania). Pozosta?e ?odygi kroimy w plasterki i rwnie? wrzucamy do garnka. Sma?ymy oko?o 3 minuty i wrzucamy ry? i sma?ymy kolejne 2 minuty. Dolewamy bulionu i czekamy, a? ry? go wypije. powtarzamy czynno??, a? ry? b?dzie mi?kki. Pod koniec gotowania wrzucamy g?wki szparagw (ja dodatkowo przeci??am je wzd?u? na p?) i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy zio?ami prowansalskimi i suszon? natk? pietruszki (mo?e by? ?wie?a). I gotowe!






Smaczny posi?ek 🙂