Dodatki do hamburgerw: domowe bu?ki i frytki z batatw


grill, kolacja / wtorek, 28 stycznia, 2020

Zostajemy w temacie hamburgerw i w dzisiejszym po?cie chcia?abym Wam pokaza? przepis na pyszne domowe bu?ki do hamburgerw i frytki z batatw.I nie martwcie si?, wbrew pozorom zrobienie domowych bu?eczek do hamburgerw nie jest takie trudne, wi?c jestem pewna, ?e dacie rad?! Do hamburgerw lubi? podawa? frytki z batatw, lekko pikantne i chrupi?ce! A? zg?odnia?am 🙂 

sk?adniki:
1 batat
1 ?y?ka oleju
przyprawy: papryka s?odka, papryka ostra, cynamon, pieprz
sos: 2 ?y?ki ketchupu, 1 ?y?ka majonezu, 1 ?y?ka sosu worchester
Przygotowanie:
Batata obieramy ze skry i kroimy na pod?u?ne paski. Polewamy olejem i oprszamy przyprawiamy (ilo?? przypraw wed?ug uznania – ja na jednego p?kilogramowego batata da?am 1 ?y?eczk? (p?ask?) papryki s?odkiej, 1/4 ?y?eczki papryki ostrej, szczypt? cynamonu i pieprzu).
Bataty wyk?adamy rwnomiernie na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut. Nast?pnie podkr?camy do 200 stopni i zmieniamy na termoobieg i pieczemy ok. 10-15 minut, aby frytki by?y chrupi?ce. 
Sk?adniki na sos mieszamy dok?adnie i podajemy z batatami. 

sk?adniki na 10-12 bu?eczek:
500 g m?ki pszennej
1 jajko
30g dro?d?y
nieco ponad szklanka mleka
1 ?y?eczka soli
1.5 ?y?ki cukru
60 g mas?a
do posmarowania: jajko z ?y?ka mleka, sezam

Przygotowanie:
W miseczce rozkruszamy dro?d?e w temperaturze pokojowej. Dodajemy ?y?eczk? cukru, dok?adnie mieszamy, a? powstanie jednolita masa. Kolejno dodajemy p? szklanki ciep?ego mleka i ?y?k? m?ki. Odstawiamy w ciep?e miejsce, a? rozczyn podwoi obj?to??. Do du?ej miski przesiewamy m?k?, dodajemy sl i rozczyn. Dok?adnie mieszamy wszystko. Nast?pnie dodajemy pozosta?? ilo?? mleka, jajko i cukier. Dok?adnie mieszamy. Gdy sk?adniki si? wst?pnie po??cz? dodajemy roztopione, ale letnie mas?o. Ciasto wyrabiamy ok. 10-15 minut, a? ciasto b?dzie elastyczne, a sk?adniki dok?adnie si? po??cz?. Odstawiamy ciasto w ciep?e miejsce, przykrywamy ?ciereczk? na min. 1 godzin?. Nast?pnie dzielimy ciasto na 10-12 bu?eczek. Ponownie odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy bu?eczki jajkiem po??czonym z mlekiem i posypujemy z wysoka sezamem. Bu?eczki pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni, a? bu?eczki b?d? rumiane. Wyjmujemy z piekarnika bu?ki i czekamy a? ostygn?.