Jedzenie na wynos? Czemu nie! Codziennie jesteśmy zabiegani i często nie mamy nawet czasu na porządny posiłek w ciągu dnia. Mimo, że w gazetce Creative in Kitchen znajdziecie przepisy na lunchboxy to i tutaj postanowiłam prowadzić osobny cykl z daniami w słoiku!
Jeśli ciągle żywicie się w fastfoodach, albo wasz obiad to gotowa kanapka z supermarketu to spróbujcie dzień wcześniej przygotować taki prosty posiłek! Nie dużo czasu, a jaki efekt. Smacznego 🙂
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
puszka pomidorów z czosnkiem
pół puszki kukurydzy
4 małe marchewki (lub 2 duże)
2 daktyle
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka curry
pół łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
gotowana pierś z kurczaka
garść kiełków rzodkiewki
Kaszę jaglaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na oleju przysmażamy marchew pokrojoną w plasterki przez około 3 minuty.Następnie dodajemy pomidory w puszce i daktyle. Napełniamy puszkę wodą do połowy i dodajemy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Gotujemy przez 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na dno słoika wlewamy sos, na to kaszę jaglaną, kurczaka pokrojonego w kostkę i dopełniamy kiełkami rzodkiewki. Słoik zamykamy i lunchbox gotowy! 🙂
Właściwości odżywcze:
porcja 390 g
kalorie 442 kcal
białko 10 g
tłuszcze 17 g
węglowodany 65 g
Super przepis! 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/