Czy są tutaj fani makaronów? Coś mi się wydaje, że jest nas tutaj całkiem spora ilość! Cóż, nic więc dziwnego, makarony uwielbiają wszyscy, bo są szybkie w przygotowaniu, sycące i umówmy się, to prawdziwy comfort food w czystej postaci. Kiedy wydaje mi się, że już przerobiłam wszystkie przepisy na makarony, próbuję kolejnego, zmieniając tylko jeden składnik i nagle danie nabiera zupełnie innego wyrazu. Tutaj było podobnie, taki sos zazwyczaj robiłam z kurczakiem, indykiem lub w wersji bez mięsa, jednak z dodatkiem mięsa mielonego to dopiero pychota!
składniki na 1-2 porcje:
100g makaronu świderki
1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
200g mięsa mielonego z szynki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
8 pomidorków koktajlowych
70g świeżego szpinaku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
10g parmezanu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i suszone pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy. Podsmażamy przez 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i 100 ml wody. Dusimy 10 minut. Dodajemy posiekany szpinak, odcedzony makaron i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wszystko dusimy jeszcze 3 minuty i makaron podajemy posypany parmezanem.