Orzechowy budyń jaglany


deser, śniadanie, vege, zdrowo / piątek, 31 lipca, 2020

Pyszna i zdrowsza wersja popularnego deseru tym razem w wersji orzechowej (bo kto nie lubi dodatku masła orzechowego w daniach :)). A do tego owocowy mus z ulubionych owoców zarówno mrożonych jak i świeżych – zależy co akurat możecie wykorzystać lub jest dostępne w sklepie. Chciałam pokazać Wam wersję wegańską, ale jeśli wolicie zrobić wersję z tradycyjnym mlekiem krowim to śmiało 🙂 

składniki na 3 porcje:
90g kaszy jaglanej (pół szklanki)
500ml napoju migdałowego
1 łyżka masła orzechowego (25g)
2 łyżeczki syropu klonowego (25g)
100g mrożonych truskawek
100g mrożonych malin

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukujemy wrzącą wodą na sitku. Do garnka o grubym dnie wlewamy napój migdałowy. Dodajemy kaszę, masło orzechowe i miód. Doprowadzamy do gotowania, mieszamy dokładnie trzepaczką, żeby masło się rozpuściło. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy kasza jest już miękka i wchłonęła cały napój migdałowy i dodajemy jeszcze 100ml wody. W tym czasie truskawki i maliny umieszczamy w rondelku, dodajemy 100ml wody i dusimy owoce przez 10 minut. Następnie blendujemy na gładki mus. Możecie dodać swoje ulubione owoce, świetnie sprawdzą się śliwki lub duszone jabłka z cynamonem.
Gdy kasza lekko przestygnie (chyba, że macie blender kielichowy lub ręczny to można od razu) blendujemy kaszę na gładki budyń. Budyń jaglany podajemy z musem owocowym.

Wartości odżywcze na 1 porcję:
KALORIE: 228 kcal
BIAŁKO: 6,5g
TŁUSZCZE: 7g
WĘGLOWODANY: 35g