Orzechowy budy? jaglany


deser, ?niadanie, vege, zdrowo / piątek, 31 lipca, 2020

Pyszna i zdrowsza wersja popularnego deseru tym razem w wersji orzechowej (bo kto nie lubi dodatku mas?a orzechowego w daniach :)). A do tego owocowy mus z ulubionych owocw zarwno mro?onych jak i ?wie?ych – zale?y co akurat mo?ecie wykorzysta? lub jest dost?pne w sklepie. Chcia?am pokaza? Wam wersj? wega?sk?, ale je?li wolicie zrobi? wersj? z tradycyjnym mlekiem krowim to ?mia?o 🙂 

sk?adniki na 3 porcje:
90g kaszy jaglanej (p? szklanki)
500ml napoju migda?owego
1 ?y?ka mas?a orzechowego (25g)
2 ?y?eczki syropu klonowego (25g)
100g mro?onych truskawek
100g mro?onych malin

Przygotowanie:
Kasz? jaglan? op?ukujemy wrz?c? wod? na sitku. Do garnka o grubym dnie wlewamy napj migda?owy. Dodajemy kasz?, mas?o orzechowe i mid. Doprowadzamy do gotowania, mieszamy dok?adnie trzepaczk?, ?eby mas?o si? rozpu?ci?o. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy kasza jest ju? mi?kka i wch?on??a ca?y napj migda?owy i dodajemy jeszcze 100ml wody. W tym czasie truskawki i maliny umieszczamy w rondelku, dodajemy 100ml wody i dusimy owoce przez 10 minut. Nast?pnie blendujemy na g?adki mus. Mo?ecie doda? swoje ulubione owoce, ?wietnie sprawdz? si? ?liwki lub duszone jab?ka z cynamonem.
Gdy kasza lekko przestygnie (chyba, ?e macie blender kielichowy lub r?czny to mo?na od razu) blendujemy kasz? na g?adki budy?. Budy? jaglany podajemy z musem owocowym.

Warto?ci od?ywcze na 1 porcj?:
KALORIE: 228 kcal
BIA?KO: 6,5g
T?USZCZE: 7g
W?GLOWODANY: 35g