14 lutego kojarzy si? tylko z jednym – z mi?o?ci?. A skoro przez ?o??dek do serca to najlepszym prezentem z tej okazji b?dzie kolacja we dwoje! Przygotowa?am dla Was dwa proste i efektowane dania, ktre zachwyc? Wasz? Ukochan? b?d? Ukochanego! 🙂
A przy okazji chcia?abym ?yczy? wszystkim Zakochanym – szcz??cia i wiecznej mi?o?ci z Waszymi Drugimi Po?wkami! A tym, ktrzy jeszcze nie znale?li Mi?o?ci, by to ona znalaz?a Was jak najszybciej!
Pol?dwiczki z suszonymi pomidorami na puree ziemniaczanym
sk?adniki:
1 pol?dwiczka wieprzowa
marynata:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 ?y?ki sosu sojowego
1 z?bek czosnku
pieprz
3 ?y?eczki suszonego rozmarynu
pasta z suszonych pomidorw:
4-5 suszone pomidory
3 ?y?eczki tartego sera ??tego
pieprz
pasta z migda?ami:
2 ?y?ki p?atkw migda?owych
2 ?y?eczki bu?ki tartej
2 ?y?eczki oleju rzepakowego
puree ziemniaczane:
5-6 ziemniakw
1 ?y?ka mas?a
Pol?dwiczki dzielimy na p? i kolejno wzd?u? na p?, aby otrzyma? 4 kawa?ki. W miseczce mieszamy wszystkie sk?adniki marynaty i marynujemy mi?so. Odstawiamy na oko?o godzin?. Teraz zabieramy si? za past? z suszonych pomidorw: pomidory kroimy w drobn? kostk?, dodajemy ser ??ty i pieprz i dok?adnie mieszamy. Pasta z migda?w: Drobno posiekane migda?y mieszamy z bu?k? tarta i olejem rzepakowym. Mi?so przek?adamy do naczynia do pieczenia (je?li macie naczynie ?aroodporne to najpierw rozgrzewamy puste naczynie i dopiero przek?adamy do niego mi?so). Na mi?so nak?adamy past? z suszonych pomidorw, a nast?pnie z migda?w. Pieczemy mi?so w temp. 160 stopni przez 25 minut. Ziemniaki gotujemy do mi?kko?ci. Nast?pnie t?uczemy ziemniaki i ?y?k? mas?a na g?adkie puree. Na talerz wyk?adamy puree, a na to pol?dwiczki i gotowe!
Waniliowa panna cotta z musem malinowym
sk?adniki:
200 ml mleka
100 ml ?mietanki 30%
2 ?y?ki cukru
2 ?y?eczki ?elatyny
laska wanilii
maliny+ kilka do dekoracji
1 ?y?eczka cukru
Do garnka wlewamy mleko, ?mietan?, cukier i ziarnka wanilii i podgrzewamy, a? sk?adniki b?d? ciep?e (nie mo?emy doprowadzi? do zagotowania si? sk?adnikw!). Nast?pnie zdejmujemy z ognia, dodajemy ?elatyn?, pami?taj?c, ?eby ca?y czas miesza?, a? ?elatyna si? rozpu?ci. Odstawiamy do ostygni?cia, a kolejno przelewamy do dwch kokilek. Deser wstawiamy do lodwki na oko?o 4-5 godzin. Deser mo?na te? zrobi? dzie? wcze?niej i zostawi? w lodwce na ca?? noc. Do drugiego garnka dodajemy maliny i cukier i dusimy oko?o 10 minut, a? sos si? zredukuje. Maliny przecieramy przez sitko, aby sos by? g?adki. Przed podaniem wstawiamy kokilki na chwil? do miski z gor?c? wod? i wyjmujemy panna cott?. Podajemy polane sosem malinowym!

na pewno przepis wyjdzie 🙂 stara?am si? dok?adnie wszystko opisa?, wi?c warto sprbowa?! :))
sama bym zjad?a tak? kolacj? 😉