Jako, że uwielbiam kuchnię włoską nie mogło zabraknąć na moim blogu przepisu na pyszne risotto!
Uwielbiam je pod każdą postacią i z różnymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję najprostszą i bez żadnych dodatkowych składników. Jednak do takiego risotto możecie dodać co tylko chcecie : grzyby, pieczarki, różnego rodzaju warzywa, kurczaka, indyka, owoce morza – jest to danie z którym można zaszaleć! Zachęcam do eksperymentowania! Taki obiad będzie idealny na dzisiejsze gorące popołudnie – polecam serdecznie! 🙂
składniki:
200 g ryżu do risotto arborio
kieliszek białego wytrawnego wina
cebula
ząbek czosnku
kawałek masła
garść startego sera żółtego
olej
litr bulionu
sól i pieprz
Cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu jak cebula stanie się szklista. Wsypujemy ryż i odrobinę go podsmażamy, by pochłonął wszystkie aromaty. Wlewamy wino i czekamy, aż się zredukuje (chodzi o to, żeby alkohol wyparował, ale cały smak pozostał w ryżu). Następnie czas na najważniejszą rzecz przy przyrządzaniu risotto – dolewamy bulionu po chochli i mieszamy, aż ryż ‘wypije’ cały bulion, następującą czynność powtarzamy, aż ryż odpowiednio napęcznieje i będzie miękki. Risotto należy dosyć często mieszać i trzeba mu poświęcić odrobinę uwagi, ale obiecuję – warto! Gdy uznamy, że ryż jest już gotowy dodajemy kawałek masła i garść żółtego sera. Można doprawić solą i pieprzem, ale należy uważać, gdyż bulion jest już przyprawiony. Kremowe risotto nakładamy na talerz i pyszny obiad gotowy! 🙂