Wracamy z co pi?tkowym cyklem dla studentw. Dzisiaj co? innego, bo soczewica z cukini?, mi?sem mielonym, kukurydz? i curry. Pyszne, rozgrzewaj?ce danie, a jednocze?nie niesamowicie syc?ce.
A jak Wam si? podoba danie i ca?y cykl dla studentw? Chcecie wi?cej? A mo?e macie jakie? sk?adniki, albo ca?e danie, ktre chcieliby?cie, abym przygotowa?a? Je?li tak, piszcie!
sk?adniki:
75 g czerwonej soczewicy
500 g mi?sa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
1 cukinia
p? cebuli
2 z?bki czosnku
ma?a puszka kukurydzy
przyprawy: 1 ?y?eczka curry, 1 ?y?eczka kurkumy, po p? ?y?eczki papryki s?odkiej i ostrej
olej
p? szklanki bulionu
Cebul? i czosnek drobno kroimy i przysma?amy na oleju. Nast?pnie dodajemy mi?so i przysma?amy. Dodajemy soczewic? i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut. Cukini? kroimy wzd?u? na p? i jeszcze raz na p? i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a nast?pnie dodajemy do garnka. Dusimy oko?o 10 minut, a? soczewica b?dzie mi?kka. Przyprawiamy curry, kurkum?, papryk? s?odk? i ostr?. Pod koniec dodajemy kukurydz?. Gotujemy razem oko?o 2 minut i gotowe!
Wygl?da bardzo smacznie! 🙂
mo?e dziwne, ale nigdy nie jad?am soczewicy! przepis l?duje w ulubionych, na pewno wyprbuje:) pozdrawiam
ciesz? si? i czekam na wiadomo?? jak smakowa?o! 🙂 pozdrawiam!