Podstawowe przepisy: Kisiel malinowy


deser / sobota, 6 sierpnia, 2016
Dzisiaj wyjątkowo pogoda nas nie rozpieszcza. Za oknem szaro, ponuro i zimno, brrr! Ale na szczęście idę Wam z pomocą i przedstawiam przepis na pyszny deser – idealny na chłodniejszy dzień.

Znacie go na pewno nie od dziś, ale mniemam, że większości z Was kojarzy on się z ekspresowym proszkiem, który po zalaniu woda staje się szybką przekąską. Jednak tak nie wiele trzeba, aby zrobić własny domowy kisiel owocowy, bo o nim właśnie mowa, bez sztucznych substancji, a w 100% z owoców! Jeśli nie macie malin możecie użyć tak naprawdę jakichkolwiek owoców. Najważniejsze, żeby należały do tzw. miękkich owoców, które pod wpływem temperatury się rozpadają. Nadadzą się na pewno: truskawki, jagody, borówki czy agrest. Zachęcam do eksperymentowania!

składniki
2 porcje
300 g mrożonych malin
3/4 szklanki wody
3-4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej + pół szklanki wody

Maliny podgrzewamy z 3/4 szklanki wody, aż maliny się rozpadną. Dodajemy cukier i gotujemy 2 minuty. W szklance rozrabiamy mąkę z wodą i dodajemy do gotujących się malin, cały czas dokładnie mieszając. Gotujemy kisiel około 3-4 minut (nie przestajemy mieszać). Kisiel przelewamy do salaterek i gotowe!