Skoro dzisiaj obchodzimy ?wiatowy Dzie? Zdrowia to mam jedno przes?anie: JED?MY WARZYWA! Pyszne danie sk?adaj?ce si? z samych warzyw, lekko pikantnego sosu pomidorowego, a do tego tortilla i jogurt zachwyc? nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Mnie to danie zachwyci?o i mam nadziej?, ?e rwnie? Wy staniecie si? jego fanami!
sk?adniki:
papryka czerwona
papryka zielona
cebula
koper w?oski
250 g pieczarek
puszka fasoli czerwonej
ma?a puszka kukurydzy
660 ml soku pomidorowego
2 ?y?ki przyprawy do kuchni meksyka?skiej
olej rzepakowy
olej rzepakowy
do podania: po 2 tortille na porcje, jogurt naturalny
Przygotowanie: Na oleju przysma?amy cebul? i czosnek pokrojone w plasterki. Papryk? czerwon? i zielon? kroimy w wi?ksz? kostk?, a koper w du?o drobniejsz?. Gdy cebula si? zeszkli dodajemy warzywa i przysma?amy oko?o 10 minut. Pieczarki kroimy w ?wiartki i dodajemy do warzyw i sma?ymy kolejne 5 minut. Dodajemy sok pomidorowy i przypraw? do kuchni meksyka?skiej. Gotujemy 10 minut i dorzucamy kukurydz? i fasol?. Dusimy jeszcze ca?o?? oko?o 5 minut. Podajemy z tortill? i jogurtem naturalnym.
W?a?ciwo?ci od?ywcze:
kalorie 622 kcal
bia?ko 19 g
t?uszcze 15 g
w?glowodany 107 g