Fit ciasto czekoladowe z… czerwonej fasoli!


deser, zdrowo / piątek, 26 lutego, 2016
Kto by pomy?la?, ?e czerwon? fasol? mo?na wykorzysta? w deserze!? Mnie sam? te? to po??czenie zaskoczy?o, jednak zdecydowanie pozytywnie! To jedno z moich ulubionych ciast. Niesamowicie wilgotne, mocno czekoladowe, a jednocze?nie zdrowe i niskokaloryczne! Wyprbujcie, a sami przekonacie si?, ?e to strza? w dziesi?tk?!


Sk?adniki:
puszka czerwonej fasoli
10 daktyli
banan
p? tabliczki czekolady
odrobina mleka
4 ?y?eczki kakao
1 ?y?eczka cynamonu
?y?eczki sody
szczypta soli
2 ma?e jajka
Do dekoracji: p? tabliczki czekolady, odrobina mleka, gar?? orzechw w?oskich
Przygotowanie: P? tabliczki czekolady rozpuszczamy w k?pieli wodnej z odrobin? mleka. I odstawiamy do ostygni?cia. Czerwon? fasol?, daktyle i banana mielimy w maszynce z drobnymi oczkami jak do maku. W taki sposb dok?adnie po??czymy sk?adniki. Jednak mo?na tez sk?adniki zmiksowa? blenderem, tylko najpierw namoczmy daktyle w ciep?ej wodzie, ?eby zmi?k?y. Do masy dodajemy kakao, cynamon, sod?, sl, jajka i rozpuszczon? czekolad?. Dok?adnie mieszamy wszystkie sk?adniki i wlewamy do silikonowej foremki o wymiarach 8×17 cm. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 40 minut. Nast?pnie odstawiamy ciasto do ostygni?cia. W tym czasie robimy polew?: czekolad? mlekiem rozpuszczamy w k?pieli wodnej i polewamy ni? ciasto. Orzechy w?oskie siekamy i posypujemy ciasto, zanim polewa wystygnie!