Kurczak w pomidorach z kolendrą po gruzińsku


danie jednogarnkowe, obiad / sobota, 18 stycznia, 2020

W maju zeszłego roku brałam udział w warsztatach kuchni gruzińskiej i od tego momentu zachwycam się nią nieustannie. Prostota dań, kilka składników i mamy wspaniałe, aromatycznie danie.Tym przepisem na kurczaka musiałam się z Wami podzielić, danie praktycznie robi się samo, a dzięki kolendrze klasyczny kurczak nabiera nowego wyrazu. Polecam podawać go ze świeżym, chrupiącym chlebem, ale świetnie będzie smakować również z kaszą, ryżem czy też pieczonymi ziemniakami. 

składniki:
4 podudzia z kurczaka
4 udka z kurczaka bez skóry
50g masła
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
1l passaty pomidorowej
pół pęczka natki pietruszki
pęczek kolendry

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie układamy podudzia i udka z kurczaka, dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę oraz czosnek. Garnek ustawiamy na małym ogniu. Po 3 minutach dodajemy kawałki masła, sól oraz pieprz. Garnek przykrywamy i dusimy kurczaka na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zalewamy kurczaka passatą pomidorową i dodajemy natkę pietruszki i pół pęczka kolendry. Gotujemy jeszcze przez 1-1,5h na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy drugie pół pęczka kolendry (kilka listków możemy zostawić do dekoracji). Podajemy kurczaka z chlebem, ziemniakami lub kaszą.

10 Replies to “Kurczak w pomidorach z kolendrą po gruzińsku”

  1. Greetings! This is my first visit to your blog!
    We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the
    same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

  2. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
    I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips.
    Maybe you can write next articles referring to this article.
    I want to read more things about it!

  3. Just wish to say your article is as surprising. The clarity
    in your post is simply excellent and i could suppose you are knowledgeable in this subject.
    Fine together with your permission let me to snatch your feed
    to stay up to date with approaching post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *