Dahl na chłodne dni


danie jednogarnkowe, obiad, vege, zdrowo / piątek, 13 listopada, 2015
Kolejne sycące, jednogarnkowe i w pełni wegetariańskie danie! Idealne na jesienne i zimowe wieczory, Nieziemsko rozgrzewające i po prostu pyszne danie! 🙂

Mimo, że pogoda na razie nas rozpieszcza to myślę, że i tak w najbliższym czasie zupa będzie jak znalazł! Smacznego 🙂

składniki:
4 porcje
2 cebule
2 marchewki
4 ząbki czosnku
100 g soczewicy
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów
3 łodygi selera naciowego
pęczek pietruszki
sól, pieprz
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego
Na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, przyprawy i soczewicę. Chwilę podsmażamy i dodajemy 2 szklanki wody, pomidory oraz pokrojonego w kostkę selera. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Zupę lekko blendujemy, pozostawiając kawałki warzyw. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę. Dahl nakładamy na talerze i zajadamy!

Właściwości odżywcze:
porcja 441 g
kalorie 414 kcal
białko 19 g
tłuszcze 9 g
węglowodany 65 g

13 Replies to “Dahl na chłodne dni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *