Pęczotto z grzybami, marchewką i porem


danie jednogarnkowe, vege, zdrowo / piątek, 9 października, 2015
Sezon na grzyby w pełni! Każdy na pewno zna smak popularnej smażonki, czy barszczu białego z grzybami. Jednak grzyby wspaniale smakują też w daniach jednogarnkowych z korzeniowymi warzywami jak marchew i różnymi kaszami.

Mam nadzieję, że mój autorski przepis Wam się spodoba! Zaczął się październik, dlatego to idealny czas, aby wznowić przepisy na dania jednogarnkowe dla studentów! Jeśli macie pomysły na inne cykle – piszcie! 🙂

składniki:
200 g kaszy pęczak
duża marchewka
por
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
0,5 kg prawdziwków (lub innych grzybów)
tymianek
natka pietruszki
ok. 0.7 l bulion warzywnego lub z kurczaka ( możecie też użyć wody, jednak należy dodać 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz)

Grzyby starannie myjemy i kroimy na pół, a większe na ćwiartki. Cebulę kroimy w półksiężyce i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy grzyby i smażymy około 10-15 minut ( w razie gdyby grzyby zaczęły przywierać do garnka podlewamy je wodą). Marchewkę i pora kroimy w plasterki i dorzucamy do grzybów razem z posiekanym tymianek i pietruszką. Jeśli używamy wody zamiast bulionu należy w tym miejscu dodać wszystkie przyprawy. Kaszę płuczemy pod wodą i również dodajemy do garnka. Całość zalewamy 2 wazowymi łyżkami bulionu (lub wody) i czekamy, aż kasza wchłonie płyn. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie miękka. Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki!
Smacznego!

Emotikon smile

Jedna odpowiedź do “Pęczotto z grzybami, marchewką i porem”

Komentarze są wyłączone.