LUNCHBOX #11


lunchbox / poniedziałek, 10 czerwca, 2019
Dzień dobry drodzy Czytelnicy!
co gotujemy w tym tygodniu? Same pyszności!

Jest trochę orientalne, bo mamy pyszne curry butter chicken – kremowe, delikatnie imbirowo-pomidorowe – koniecznie z kolendrą! Mniam!
Mam też mały patent jak wykorzystać natkę z pęczka młodej marchewki – idealnie sprawdzi się na pesto!
smacznego lunchboxa!

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Omlet z serem żółtym i parówkami
drugie śniadanie: Placuszki owsiane z bananem
lunch: Butter chicken z ryżem

Omlet z serem żółtym i parówkami
składniki na 2 porcje:
4 jajka
2 plastry sera żółtego
1-2 parówki (100% mięsa np. GoodValley)
Jajka rozkłócamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Dodajemy posiekany ser żółty i parówkę pokrojoną w plasterki. Pieczemy aż omlet będzie ścięty ok. 13-15 minut.

Placuszki owsiane z bananem
składniki na 12 placuszków:
2 banany
150g mąki owsianej
300 ml mleka owsianego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cynamonu
syrop klonowy
Wszystkie składniki oprócz bananów łączymy ze sobą. Banany kroimy w plasterki. Placuszki smażymy na odrobinie oleju rzepakowego. Dodajemy plasterki bananów i przewracamy na drugą stronę. Przed podaniem polewamy syropem klonowym.
Butter chicken z ryżem
Przepis znalazłam na Kwestii smaku —> klik!

2. WTOREK

śniadanie: Omlet z serem żółtym i parówkami
drugie śniadanie: Placuszki owsiane z bananem
lunch: Butter chicken z ryżem

Omlet z serem żółtym i parówkami

Placuszki owsiane z bananem

Butter chicken z ryżem

PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
3. ŚRODA
śniadanie: Omlet z pomidorem, serem i bazylią
drugie śniadanie: Owsianka z bananem, malinami i syropem klonowym
lunch: Makaron z pesto z natki marchewki, pomidorami i mozzarellą
Omlet z pomidorem, serem i bazylią
składniki na 2 porcje:
4 jajka
2 plastry sera żółtego
3-4 plastry pomidora
3-4 listki bazylii
Jajka rozkłócamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Układamy plastry pomidora i posypujemy serem żółtym i posiekaną bazylią. Pieczemy aż omlet będzie ścięty ok. 13-15 minut.
Owsianka z bananem, malinami i syropem klonowym
składniki na 3 porcje:
70g płatków owsianych
300ml mleka owsianego
300ml wody
1 banan
1/2 łyżeczka cynamonu
do każdej porcji: garść malin, 1 łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki oprócz malin i syropu umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki zmiękną. Ostudzamy i podajemy z malinami i syropem klonowym.
Makaron z pesto z natki marchewki, pomidorami i mozzarellą
składniki na 3 porcje:
250g makaronu świderki
3-4 łyżki pesto z natki marchewki
do każdej porcji: po 1 pomidorze i pół kulki mozzarelliPesto z natki marchewki:
natka z marchewki z całego pęczka
60g parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
3 ząbki czosnku
szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i jeszcze gorący makaron łączymy z pesto. Podajemy z pomidorem i mozzarellą.

4. CZWARTEK
śniadanie: Omlet z pomidorem, serem i bazylią
drugie śniadanie: Owsianka z bananem, malinami i syropem klonowym
lunch: Makaron z pesto z natki marchewki, pomidorami i mozzarellą
Omlet z pomidorem, serem i bazylią

Owsianka z bananem, malinami i syropem klonowym

Makaron z pesto z natki marchewki, pomidorami i mozzarellą

PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
5. PIĄTEK

śniadanie: Kanapki z jajkiem sadzonym i serem
drugie śniadanie: Owsianka z bananem, malinami i syropem klonowym
lunch: Makaron z pesto z natki marchewki, pomidorami i mozzarellą
Kanapki z jajkiem sadzonym i serem
składniki:
2 kromki chleba
2 plastry sera
pół awokado
2 jajka
garść kiełek rzodkiewki
Jajka wbijamy na patelnię z odrobiną oleju. Przykrywamy i na wolnym ogniu smażymy, aż jajka się zetną. Kanapki smarujemy awokado, układamy ser żółty i wykładamy na to jajko sadzone i posypujemy kiełkami.
Owsianka z bananem, malinami i syropem klonowym
Makaron z pesto z natki marchewki, pomidorami i mozzarellą
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂