LUNCHBOX #10


lunchbox / wtorek, 4 czerwca, 2019
dzień dobry kochani!
Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejną już 10 odsłonę lunchboxowych przepisów. Czy Wam też tak szybko leci czas? 🙂

Co gotujemy w tym tygodniu?
Owsianki królują w tym tygodniu – jak widzicie kupiłam dużo nektarynek, bo dodawałam je do wszystkiego 🙂 Spróbujcie też twarożku z czosnkiem niedźwiedzim – pyszota!
W tym tygodniu inspirowałam się przepisami z książki ‘Chudnij w zgodzie ze swoją naturą’ Karoliny i Macieja Szaciłło. Miałam okazję, gotować z nimi na warsztatach 18 maja i tak się stało, że zarazili mnie swoim podejściem do gotowania i tak trochę eksperymentuje w kuchni 🙂 Zajrzycie do nich koniecznie na bloga i wypróbujcie ich przepisy!
A krem z marchewki z garam masala zróbcie koniecznie – jest niesamowicie słodki i kremowy!
smacznego lunchboxa!

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Omlet z pomidorem, serem żółtym i bazylią
drugie śniadanie: Owsianka bananowa z borówkami + nektarynka
lunch: Warzywa z czarną fasolą, ryżem i awokado
Omlet z pomidorem, serem żółtym i bazylią
składniki na 2 porcje:
4 jajka
1 pomidor
łyżka posiekanej bazylii
2 plasterki sera żółtego
Jajka rozkłócamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Dodajemy pokrojonego w plastry pomidora i posypujemy serem żółtym i bazylią. Pieczemy 10-12 minut w temp 180 stopni. Połowę porcji jemy na śniadanie.
 
Owsianka bananowa z borówkami + nektarynka
składniki na 2 porcje:
70g płatków owsianych
200 ml wody
300 ml mleka owsianego
1 banan
garść borówek
1 łyżka masła klarowanego
szczypta kardamonu
do każdej porcji: nektarynka i 1 łyżka syropu klonowego do polania
W garnku umieszczamy płatki owsiane, wodę, mleko owsiane, banan i borówki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy pod koniec masło i kardamonu. Przekładamy do pudełek, polewamy syropem klonowym i podajemy z nektarynką.
 
Warzywa z czarną fasolą, ryżem i awokado
składniki na 2 porcje:
mrożona mieszanka warzyw (ja użyłam węgierskiej)
mała puszka czarnej fasoli
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki czubrycy
2-3 listki posiekanej bazylii
do każdej porcji: 1 połowa awokado, 1 tortilla orkiszowa i 70g ryżu ugotowanego
Na 1 łyżce oleju podsmażamy mieszankę warzyw przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie. W połowie czasu dodajemy przyprawy i fasolę. Podajemy z ryżem, tortillą i awokado, polane krem z marchewki 😉
Na kolację ugotowałam krem z marchewki z garam masala i polałam odrobinę ryż i warzywa. Przepis znajdziecie tutaj —> klik!

2. WTOREK

śniadanie: Omlet z pomidorem, serem żółtym i bazylią
drugie śniadanie: Owsianka bananowa z borówkami + nektarynka
lunch: Warzywa z czarną fasolą, ryżem i awokado
Omlet z pomidorem, serem żółtym i bazylią
Owsianka bananowa z borówkami + nektarynka
 
Warzywa z czarną fasolą, ryżem i awokado
 
PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
3. ŚRODA

śniadanie: Kanapki z twarożkiem z czosnkiem niedźwiedzim, łososiem i pomidorami
drugie śniadanie: Owsianka z nektarynkami i borówkami
lunch: Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Kanapki z twarożkiem z czosnkiem niedźwiedzim, łososiem i pomidorami
składniki na 3 porcje po 3 małe kanapeczki:
200g twarogu półtłustego
4 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta soli
na każdą kanapkę: plasterek łososia i pomidora
Wszystkie składniki na twarożek miksujemy. Pieczywo smarujemy masłem, nakładamy twarożek, łososia i pomidora.
 
Owsianka z nektarynkami i borówkami
składniki na 2 porcje:
70g płatków owsianych
200 ml wody
300 ml mleka owsianego
2 nektarynki
1 łyżka masła klarowanego
szczypta cynamonu
do każdej porcji: garść borówek i 1 łyżka syropu klonowego do polania
W garnku umieszczamy płatki owsiane, wodę, mleko owsiane, i pokrojone w kostkę nektarynki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy pod koniec masło i cynamon. Przekładamy do pudełek, polewamy syropem klonowym i podajemy z borówkami.

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i mozzarellą
składniki na 2 porcje:
200g makaronu świderki
8 suszonych pomidorów
1 cukinia
10 kuleczek mozzarelli
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy zioła toskańskie
Na patelni podsmażamy posiekane pomidory suszone na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy cukinie posiekaną w talarki i podsmażamy do miękkości ok. 5-7 minut. W połowie czasu dodajemy przyprawę zioła toskańskie. Wsypujemy makaron i wlewamy wodę tak, aby przykrył makaron. Gotujemy aż makaron ‘wypije’ wodę i będzie al dente. Każdą porcję podajemy z 5 małymi kulkami mozzarelli.

 
4. CZWARTEK

śniadanie: Kanapki z twarożkiem z czosnkiem niedźwiedzim, łososiem i pomidorami
drugie śniadanie: Owsianka z nektarynkami i borówkami
lunch: Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Kanapki z twarożkiem z czosnkiem niedźwiedzim, łososiem i pomidorami
 
Owsianka z nektarynkami i borówkami

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i mozzarellą

PRZEPISY POWYŻEJ 🙂
5. PIĄTEK

śniadanie: Kanapki z twarożkiem z czosnkiem niedźwiedzim, łososiem i pomidorami
drugie śniadanie: Jogurtowa owsianka z nektarynkami
lunch: A gdy nie zrobisz lunchboxa to … risotto 🙂
Kanapki z twarożkiem z czosnkiem niedźwiedzim, łososiem i pomidorami
 
Jogurtowa owsianka z nektarynkami
składniki na 1 porcję:
1 opakowanie skyru waniliowego
30g płatków owsianych
70ml wody
1 nektarynka
Płatki zalewamy wodą na 2-3h, żeby się namoczyły. Następnie mieszamy z jogurtem waniliowym typu skyr i podajemy z nektarynkami.
 
A gdy nie zrobisz lunchboxa to … risotto 🙂
Postępuj według instrukcji na opakowaniu 🙂