Tak jak Wam obieca?am rozpoczynam cykl 'Zainspirowana Barcelon?’. B?d? to przede wszystkim przepisy, ktre mia?am okazj? sprbowa? podczas mojego pobytu w Hiszpanii. Dzisiaj najbardziej znane danie tego regionu. Pyszna kremowa paella z owocami morza.
Dobrze si? z?o?y?o, ?e dzisiaj dodaj? ten przepis, poniewa? od poniedzia?ku zaczyna si? w Lidlu tydzie? hiszpa?ski! Wszystkie sk?adniki znajdziecie w?a?nie tam i za naprawd? niewielkie pieni?dze! Odrobina egzotyki nale?y si? ka?demu. Dajcie zna? jak smakowa?o!
4 porcje
cebula
2 z?bki czosnku
1 papryka czerwona
4 pol?dwiczki z kurczaka (lub 1 pier?)
2 ?y?ki oleju rzepakowego
1 ?y?eczka papryki s?odkiej
1/2 ?y?eczki papryki w?dzonej
120 ml wina bia?ego wytrawnego
3 ?y?ki przecieru pomidorowego
200 g ry?u arborio
bulion
kawa?ek kie?basy chorizo
250 g mieszanki owocw morza
9-10 krewetek
natka pietruszki
sl, pieprz
do podania: bagietka, chleb, cz?stki cytryny
Do tego dania najlepiej nada si? specjalna patelnia do paelii. Ale domy?lam si?, ?e nie wszyscy j? posiadaj? (w tym ja), dlatego wystarczy u?y? g??bszej patelni. Owoce morza rozmra?amy. Cebul? i czosnek kroimy w drobn? kostk? i przysma?amy na oleju. Nast?pnie dodajemy papryk? rwnie? pokrojon? w kostk? i sma?ymy 2 minuty. Kurczaka kroimy na kawa?eczki i wrzucamy na patelni?. Dodajemy papryk? s?odk? i w?dzon? i sma?ymy oko?o 4 minut. Dorzucamy pokrojon? w plasterki kie?bas? chorizo (z racji tego, ?e jest to dosy? t?usta kie?basa, przysma?y?am j? wcze?niej i pozby?am si? t?uszczu, jednak je?li nie przeszkadza Wam to to wystarczy doda? surow? kie?bas? razem z kurczakiem). Dodajemy przecier pomidorowy i wino. Zwi?kszamy ogie? i czekamy, a? p?yn si? zredukuje o po?ow?. Nast?pne wrzucamy ry? i mieszamy, aby 'wypi?’ ca?y p?yn z patelni. Nast?pnie dolewamy bulion. Ten etap jest bardzo podobny do risotto. Dodajemy tyle bulionu, a? ry? b?dzie mi?kki (u mnie wysz?o oko?o 0,75 l bulionu). Gdy ry? b?dzie prawie gotowy dorzucamy mieszank? owocw morza i mieszamy. Gotujemy 3 minuty i na wierzchu uk?adamy krewetki. Patelni? przykrywamy i po 2 minutach krewetki obracamy na drug? stron? i przykrywamy na kolejne 2 minuty. Danie posypujemy natk? pietruszki. Paelle podajemy z cytryn? i bagietk? lub chlebem!