Jaglanka z orzechami, miodem i jabłkiem


śniadanie, zdrowo / poniedziałek, 4 maja, 2015
Wreszcie jest! Mam dla Was nowy cykl, który rozpoczynam przepisem na pyszne śniadanie. ‘Samo zdrowie’ to seria przepisów dla tych, którzy lubią dbać o swoją sylwetkę, ale przede wszystkim o swoje zdrowie!

Chodzi o to, żeby wszystkie kaloryczne składniki popularnych dań, zamienić na ich lżejsze zamienniki. Chcę, żeby każdy korzystał z tych przepisów, dlatego uwierzcie nie będzie wymyślonych składników, które kosztują fortunę! Będzie naprawdę zdrowo i lekko, ale przede wszystkim smacznie! Bo o to chodzi w gotowaniu! 😉


składniki:
1-2 porcje
50 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka
miód
garść orzechów włoskich
cynamon
jabłko

Kaszę opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem. Dodajemy cynamon i czekamy, aż jaglanka zacznie się gotować. Jabłko ścieramy na tarce i wrzucamy do jaglanki. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza ‘wypije’ całe mleko, a nadal jest twarda, dodajmy więcej mleka. Dodajemy miód do jaglanki (wg uznania- ja dałam 1 łyżeczkę). Jaglankę wykładamy na miseczkę, posypujemy orzechami, jabłkami i polewamy miodem!

Komentarz: Na zdjęciu pokazana jest jedna porcja, jednak ja dałam radę zjeść tylko połowę 🙂

0 Replies to “Jaglanka z orzechami, miodem i jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *