Ciasteczka czekoladowe Jamiego Olivera


deser / poniedziałek, 27 kwietnia, 2015
Mam wielki sentyment do tego kucharza. To właśnie książka ‘Każdy może gotować’ Jamiego Olivera była moją pierwszą książką kucharską, z której uczyłam się gotować.

Przepis na ciasteczka czekoladowe z płatkami owsianymi pochodzą właśnie z tej książki. Przepyszne! Ich wielką zaletą jest to, że mogą leżeć nawet kilka dni ( na następny dzień są jeszcze bardziej kruche ). Myślę, że każdemu Małemu i Dużemu będą smakować. A ze szklanką mleka przypomną Nam czas dzieciństwa. Przekonałam Was do pieczenia?

składniki
ok. 35-40 ciasteczek
kostka masła
200 g mąki
175 g cukru
50 g płatków owsianych
200 g czekolady deserowej (lub 100 g czekolady mlecznej i 100 g gorzkiej)
2 duże jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Masło wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed przygotowaniem ciastek. Masło ucieramy z cukrem (albo drewnianą łyżką, albo mikserem, ja najpierw podzieliłam masło na mniejsze kawałki, a następnie łączyłam składniki rękami na gęstą kremową masę.) Jajka rokłócamy widelcem w drugiej miseczce i dodajemy do masła z cukrem i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Łączymy składniki. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do całej masy i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dosyć klejąca. Rozkładamy folię spożywczą i nakładamy na nią masę w kształt walca. Owijamy całą masę folią spożywczą i tworzymy taki cukierek zakręcając brzegi folii. Następnie ciasteczka wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Następnie wyjmujemy ciastka z folii, kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8-11 minut w 180 stopniach na środku piekarnika. Brzegi powinny być zarumienione. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciastka pieczemy partiami.

Komentarz: Ciastka w zamrażalniku mogą leżeć nawet około 2 miesięcy. W każdej chwili można mieć przygotowane ciastka na wypadek niespodziewanych gości!

2 Replies to “Ciasteczka czekoladowe Jamiego Olivera”

  1. Ja także uwielbiam tę książke i zawsze jak nie mam pomysłu co zrobić na obiad, otwieram ją i poprostu każdy przepis jest rewelacyjny 🙂 Ciasteczka wyszły CI świetnie, pamiętam jak ja je próbowałam zrobić po raz pierwszy i wszystko mi się rozpłyneło 🙂

  2. W moim poście zrobiłam podwójne proporcje z książki Jamiego, ale dałam mniej masła bo 200 g a nie 250 g 😉 Być może to była przyczyna, że niestety się rozpłyneły 🙁 jak jes kroję staram się je kroić niezbyt grubo, bo kiedyś też mi się kilka połaczyło w jednen wielki 'ciastek' 🙂
    Ale ksiązka faktycznie niesamowita. Dzięki niej pokochałam gotowanie i tak mi już zostało! 🙂

Komentarze są wyłączone.