Dania jednogarnkowe: #8 Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami


danie jednogarnkowe, obiad, zdrowo / piątek, 13 marca, 2015
Dla studentw przy przygotowaniu posi?kw najwa?niejsze s? trzy rzeczy: ma by? pyszne, ma by? proste, ma by? tanie! Koniec kropka. Albo nie jednak jest czwarta rzecz: musi by? szpinak!

Wielu z nas go uwielbia ( w tym ja ). Mimo, ?e panuje stereotyp, ?e szpinak jest niesmaczny to coraz wi?cej osb si? do niego przekonuj?. Dzisiaj danie dla studentw, ktry ??czy ulubione sk?adniki ka?dego z nas. Idealne po??czenie kurczaka, pieczarek i szpinaku znajdziecie w?a?nie w tym daniu. Zapraszam do gotowania!

sk?adniki:
2 porcje
1 du?a pier? z kurczaka
marynata do kurczaka: s?odka i ostra papryka, zio?a prowansalskie, sl, p? ?y?ki oleju
p? opakowania szpinaku (250 g)
300 g pieczarek
szklanka ?mietany 12 % (lub 18%)
2 z?bki czosnku
p? cebuli
olej
Czosnek i cebul? drobno kroimy i przysma?amy na 2 ?y?kach oleju. Kurczaka kroimy w kostk? i marynujemy w przyprawach i oleju. Gdy cebula si? zeszkli dodajemy kurczaka i przysma?amy. Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do przysma?onego kurczaka. Dusimy do momentu, a? ca?a woda z pieczarek wyparuje. Nast?pnie dodajemy szpinak. Gdy szpinak zmi?knie dodajemy ?mietank? i dusimy oko?o 5-8 minut. I gotowe danie!

Jedna odpowiedź do “Dania jednogarnkowe: #8 Kurczak ze szpinakiem i pieczarkami”

Komentarze są wyłączone.