Granola i pieczone brzoskwinie


deser, ?niadanie, zdrowo / poniedziałek, 9 marca, 2015
Granola. Kwintesencja zdrowego trybu ?ycia. Sprawdza si? na ?niadanie, kolacj?, czy podwieczorek. Do jogurtu, mleka, owocw. Do czego tylko chcemy. Pyszno?ci! Z tych proporcji wysz?y mi 3 s?oiki pysznej i chrupi?cej granoli. Zapasy zrobione. Czas na Ciebie!

sk?adniki:
Granola:
400 g p?atkw owsianych pe?noziarnistych
50 g wirkw kokosowych
50 g jagd goji
75 g s?onecznika
50 g migda?w w p?atkach
75 g pestek dyni
50 g orzechw laskowych
50 g orzechw w?oskich
50 g orzechw brazylijskich
100 g miodu
przyprawy: cynamon, imbir, ga?ka muszkato?owa
50 g mas?a roztopionego

Pieczone brzoskwinie
jogurt grecki
brzoskwinie w puszce
kawa?ek mas?a
cynamon
mid

Wszystkie bakalie i przyprawy mieszamy razem. Zalewamy mas?em i mieszamy. Nast?pnie stopniowo dodajemy mid i dok?adnie mieszamy. Ca?? mas? wylewamy na blach? wy?o?on? papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 minut w temp 170 stopni. Co oko?o 7 minut wyjmujemy blach? i mieszamy granol?, aby rwnomiernie si? upiek?a.
Brzoskwinie w puszce op?ukujemy, aby pozby? si? nadmiaru syropu. Blach? smarujemy mas?em i uk?adamy brzoskwinie. Posypujemy je cynamonem, uk?adamy kawa?ek mas?a i polewamy odrobin? miodu. Pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem przez 10 minut.
Do wysokiej szklanki wlewamy jogurt grecki, na to warstw? granoli, znowu jogurt i granol? i na to upieczone brzoskwinie i granol?.

Komentarz: Tak przygotowan? granol? przysypujemy np do s?oika i przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.

2 Replies to “Granola i pieczone brzoskwinie”

Komentarze są wyłączone.