Czerwone ?ledzie


przystawki, r?ne, ?wi?ta / wtorek, 23 grudnia, 2014
?led?! W ?wi?ta i nie tylko bardzo cz?sto go?ci na naszych sto?ach. U mnie w tym roku w trzech ods?onach: tradycyjnym z cebulk? i olejem, z sosem ?mietanowym i pysznym sosem pomidorowym. Te ostatnie chcia?abym Wam dzisiaj przedstawi?. Szybkie i naprawd? pyszne!

sk?adniki:
5 p?atw ?ledzia
3 ma?e cebule
s?oiczek koncentratu pomidorowego (90g)
sl, pieprz i cukier do smaku
papryka ostra i s?odka
3/4 szklanki oleju rzepakowego

?ledzie moczymy w wodzie przez min. 12 godzin. Cebul? siekamy w kostk? i przysma?amy na 5 ?y?kach oleju. Gdy cebula b?dzie szklista dodajemy koncentrat i przyprawy. Mo?na doda? tez odrobin? wody, aby lekko rozrzedzi? mas?. Sma?ymy ca?o?? oko?o 5 minut i wlewamy reszt? oleju. Dok?adnie mieszamy sk?adniki, gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty i odstawiamy do ostygni?cia. Kilka ?y?ek masy nalewamy na dno s?oika, uk?adamy pokrojone ?ledzie i znowu kolejna warstwa masy i tak, a? do ko?ca sk?adnikw. Prawda, ?e proste? 🙂