Kolejny pi?tek i kolejny przepis. Dzisiaj co? dla mi?o?nikw ryb. W dzisiejszym przepisie u?y?am ?ososia, ale ka?da inna ryba np dorsz nada si? do tego dania ?wietnie.
Proste szybkie i zdrowe, czyli tak jak lubi?! Dodatkiem do dzisiejszej ryby by? lekko pikantny ma?lany kuskus. A co Wam b?d? tak opowiada?! By?o pyszne i tyle! 🙂
2-3 porcje
sk?adniki:
300 g filetu z ?ososia (lub innej ryby)
2 marchewki
1 por
2-3 ?y?ki mas?a
szklanka ?mietany 12%
sl
pieprz
kuskus
mas?o
papryka ostra
szczypiorek/natka pietruszki
Usuwamy skr? z ?ososia i kroimy go w du?a kostk?. Marchewk? trzemy na tarce o du?ych oczkach. Pora kroimy w cienkie paseczki. W garnku rozgrzewamy mas?o i na dnie uk?adamy ca?a ryb?. Doprawiamy sol? i pieprzem. Chwil? sma?ymy i dodajemy marchewk? ponownie dodaj?c sl i pieprz. Po raz kolejny gotujemy przez 2 minuty, dodajemy pora i doprawiamy. Ca?o?? zalewamy ?mietan? i gotujemy przez 10-15 minut. Mo?na przykry? garnek jednak nale?y zostawi? wieko uchylone. Kuskus zalewamy wrz?tkiem i po 5 minutach doprawiamy sol?, ostr? papryk? i odrobin? mas?a. Posypujemy szczypiorkiem lub natk? pietruszki do dekoracji. Smacznego!
Komentarz: Przepis pochodzi z programu 'Para w kuchni’.
Smacznie! 😉
ryba + por – jedno z najlepszych po??cze? 🙂