Dania jednogarnkowe: #4: Risotto z kurczakiem, pieczarkami i porem


danie jednogarnkowe, obiad, różne / piątek, 5 grudnia, 2014
Kolejny piątek i kolejny przepis dla studentów! Już pokazywałam Wam przepis na tradycyjne risotto. Dzisiaj z dodatkami w postaci kurczaka, pora i pieczarek.

To chyba moje ulubione połączenie. Inspiracją tego dania był przepis Jamiego Olivera na strogonowa z kurczaka i pora. Pomyślałam, że te dodatki świetnie będą pasować do risotto. Nie pomyliłam się! Kto się skusi? Muszę przyznać, że niesamowicie warto! 🙂

składniki:
2 porcje
100 g ryżu arborio
1 pierś z kurczaka
1 duży por
250 g pieczarek
1 cebula
olej
1.5-2 szklanki bulionu (w 1.5 szklanki wody rozpuściłam ekologiczną kostkę rosołową)
pieprz ziołowy
kawałek masła
garść tartego sera
natka pietruszki

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju i gdy będzie już szklista dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy, aż do odparowania wody. Następnie dodajemy pora (pora kroimy najpierw na pół wzdłuż włókien z jednej strony i następnie z drugiej strony powtarzamy tą czynność tak aby wyszły nam małe kawałki, następnie kroimy pod skosem powinny nam wyjść coś w rodzaju równoległoboku). Dusimy około 5 minut. Kurczaka doprawiamy pieprzem ziołowym  i dodajemy do dania dokładnie łącząc z pozostałymi składnikami. Podsmażamy znów około 3-4 minut i dodajemy ryż. Mieszamy wszystko aby smaki się połączyły i wlewamy bulion. Oczywiście wlewamy bulion stopniowo (zaczynając od około jednej chochli bulionu i gdy tylko ryż wypije bulion sprawdzamy czy jest twardy, jeśli tak należy dodać kolejną porcję bulionu, aż ryż będzie miękki). Gdy risotto będzie gotowe dodajemy kawałek masła, ser i posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy natką!