Azjatycki kurczak w s?odkim sosie chilli z makaronem ry?owym


makarony, obiad / środa, 3 września, 2014
Staram si? odkrywa? coraz to nowsze smaki i nowe kuchnie. Dzisiaj przepis na co? typowego dla kuchni azjatyckiej. Nie s? to jednak owoce morze, a nas wspania?y kurczak.

Do tego przepisu u?y?am mi?so z udek z kurczaka ale bez skry i ko?ci (znalaz?am w Lidlu). Dzi?ki temu czas przyrz?dzania kurczaka znacznie si? zmniejsza. Je?li azjatyckie dania s? Wam obce, to ten przepis na pewno przekona Was jak pyszna potrafi by? ta kuchnia. Serdecznie polecam!

sk?adniki:
na 2 porcje
1/2 paczki makaronu ry?owego wst??ki
2 z?bki czosnku
1 papryczka chilli
3-4 ?y?ki sosu sojowego
1 ?y?ka octu ry?owego
gar?? posiekanej kolendry
4 kawa?ki mi?sa z udek z kurczaka bez skry i ko?ci
sl, pieprz
przyprawa 5 smakw
s?odki sos chilli
sezam
olej
kolendra do dekoracji

Mi?so doprawiamy sol?, pieprzem i przypraw? 5 smakw. Na patelni rozgrzewamy olej i uk?adamy udka. Sma?ymy oko?o 12-15 minut. Mniej wi?cej w po?owie sma?enia polewamy kawa?ki kurczaka sosem chilli. U?ywamy mniej wi?cej 4 ?y?ek sosu. Chwil? przed zdj?ciem kurczaka posypujemy go sezamem.
Makaron zalewamy wrz?c? wod? i zostawiamy na 3-4 minuty. Czosnek i papryk? kroimy w plasterki. Z papryczki mo?na usun?? nasiona, je?li nie lubimy zbyt ostrych da?. Czosnek i papryk? sma?ymy na delikatnie rozgrzanym oleju i pilnujemy aby czosnek si? nie przypali?. Gdy makaron b?dzie gotowy odcedzamy go, zalewamy sosem sojowym, octem ry?owym, 1-2 ?y?kami sosu chilli i dodajemy ca?? zawarto?? patelni (czosnek i chilli). Dok?adnie mieszamy. Na koniec posypujemy makaron posiekan? kolendr?. Nasze azjatyckie danie gotowe!

Warto?ci od?ywcze:
2 porcje po 353 g
kalorie: 452 kcal
bia?ko: 28 g
t?uszcze: 9 g
w?glowodany: 62 g