Makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie


makarony / poniedziałek, 18 sierpnia, 2014
Poniedziałek po długim weekendzie nie jest najlepszą rzeczą jaka mogłaby nam się przydarzyć. Dlatego należy jakoś poprawić sobie ten dzień np. pysznym obiadem czy kolacją.

Rozpustne gnocchi to nic innego jak makaron muszelki z kremowym sosem na bazie serka topionego z pieczarkami i szynką  (teraz już pewnie rozumiecie skąd ta nazwa 🙂 ). Jest to najpyszniejszy makaron jaki kiedykolwiek jadłam! Sos nadaje się do każdego typu makaronu i choć jest dosyć ciężki ze względu na ser, to koniecznie musicie go spróbować. Jest nieprzyzwoicie pyszny! 🙂

składniki:
porcja dla 3-4 osób
paczka makaronu typu muszelki (gnocchi)
pół kilograma pieczarek
mała cebula (lub pół dużej)
ząbek czosnku
1 litr soku pomidorowego
około 20 plastrów szynki wieprzowej
1 i 1/2 serka topionego śmietankowego
pół kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody/ szklanka bulionu/ 1 łyżeczka vegety natur
garść bazylii
olej
sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki i gdy szynka się przyrumieni wrzucamy na patelnię. Całość przysmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Następnie wlewamy sok pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy albo pół kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody albo szklankę bulionu albo 1 łyżeczka vegety natur, w zależności od tego co mamy pod ręką. Serek topiony kroimy na kostkę i stopniowo wrzucamy do sosu. Gdy ser się już stopi dodajemy pokrojoną bazylię i wcześniej ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze:
4 porcje po 537,5 g
kalorie: 577 kcal
węglowodany: 36 g
białko: 25 g
tłuszcze: 39 g

Jedna odpowiedź do “Makaron z pieczarkami i szynką w kremowym sosie”

Komentarze są wyłączone.