Dzisiejszy post to moja wariacja na temat kurczaka. Cz?sto wybieramy filety z kurczaka nie tylko dla tego, ?e maj? nisk? zawarto?? t?uszczu, ale rwnie? dlatego, ?e jest to do?? tanie mi?so. Dla osb takich jak ja, czyli studentw, ktrym sko?czy?y si? ju? pomys?y na to, mimo wszystko, pyszne mi?so mam rozwi?zanie.
Po??czenia mi?sa i ?urawin jest naprawd? zaskakuj?co pyszne. ??cz?c ?urawin? i ser nie odkry?am Ameryki, gdy? jest to popularne po??czenie, ale czy znali?cie ten s?ynny duet razem z kurczakiem? SMACZNEGO! 🙂
sk?adniki:
pier? z kurczaka
p? opakowania sera camembert
?urawina do mi?s i serw
sl, pieprz
tymianek
sa?atka:
gar?? sa?aty
p? pomidora
ogrek ma?osolny
p? marchewki
olej kujawski – pomidor, czosnek, bazylia
do podania: ugotowany kalafior
Sa?atka: Do miski wrzucamy sa?at?, na tarce trzemy marchewk?, ogrka i pomidora kroimy w plastry. Sa?atk? doprawiamy sol? i pieprzem i polewamy olejem.
Kurczak: Kurczaka doprawiamy sol? i pieprzem i tymiankiem. Rozgrzewamy mocno patelni? i przysma?amy kurczaka na z?ocisty kolor z obu stron. Nast?pnie na wierzchu uk?adamy ser camembert. Je?li macie patelni?, ktr? mo?na wsadzi? do piekarnika to po u?o?eniu sera od razu mo?ecie wsadzi? patelni? do piekarnika. Jednak gdy nie macie takiej patelni wystarczy prze?o?y? kurczaka do nagrzanego wcze?niej naczynia ?aroodpornego. Kurczaka pieczemy oko?o 8 minut, a? ser si? roztopi. Kurczaka podajemy z lekk? sa?atk?, kalafiorem i polewamy go ?urawin?.
Warto?ci od?ywcze:
1 porcja po 420 g
kalorie: 523 kcal
w?glowodany: 28 g
bia?ko: 37 g
t?uszcze: 28 g