Risotto


obiad / sobota, 9 sierpnia, 2014
Jako, ?e uwielbiam kuchni? w?osk? nie mog?o zabrakn?? na moim blogu przepisu na pyszne risotto!

Uwielbiam je pod ka?d? postaci? i z r?nymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam Wam wersj? najprostsz? i bez ?adnych dodatkowych sk?adnikw. Jednak do takiego risotto mo?ecie doda? co tylko chcecie : grzyby, pieczarki, r?nego rodzaju warzywa, kurczaka, indyka, owoce morza – jest to danie z ktrym mo?na zaszale?! Zach?cam do eksperymentowania! Taki obiad b?dzie idealny na dzisiejsze gor?ce popo?udnie – polecam serdecznie! 🙂

sk?adniki:
200 g ry?u do risotto arborio
kieliszek bia?ego wytrawnego wina
cebula
z?bek czosnku
kawa?ek mas?a
gar?? startego sera ??tego
olej
litr bulionu
sl i pieprz
Cebul? i czosnek kroimy drobno i sma?ymy na oleju do momentu jak cebula stanie si? szklista. Wsypujemy ry? i odrobin? go podsma?amy, by poch?on?? wszystkie aromaty. Wlewamy wino i czekamy, a? si? zredukuje (chodzi o to, ?eby alkohol wyparowa?, ale ca?y smak pozosta? w ry?u). Nast?pnie czas na najwa?niejsz? rzecz przy przyrz?dzaniu risotto – dolewamy bulionu po chochli i mieszamy, a? ry? 'wypije’ ca?y bulion, nast?puj?c? czynno?? powtarzamy, a? ry? odpowiednio nap?cznieje i b?dzie mi?kki. Risotto nale?y dosy? cz?sto miesza? i trzeba mu po?wi?ci? odrobin? uwagi, ale obiecuj? – warto! Gdy uznamy, ?e ry? jest ju? gotowy dodajemy kawa?ek mas?a i gar?? ??tego sera. Mo?na doprawi? sol? i pieprzem, ale nale?y uwa?a?, gdy? bulion jest ju? przyprawiony. Kremowe risotto nak?adamy na talerz i pyszny obiad gotowy! 🙂