Placuszki bananowe z owocami


deser, śniadanie, zdrowo / wtorek, 15 lipca, 2014
Już dawno po śniadaniu, ale mam dzisiaj dla Was przepis idealny właśnie na tę porę dnia. Pyszne delikatne i niezwykle proste placuszki znajdą uznanie u każdego (obiecuje!).

Mimo, że są to placuszki śniadaniowe znajdą uznanie o każdej porze dnia. Lunch, obiad, podwieczorek, deser, kolacja – do wyboru. A co wy o nich myślicie?

Składniki wystarczą na jedną porcję czyli ok. 5 placuszków.
składniki:
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1 czubata łyżka płatków owsianych
1 łyżka wiórków kokosowych
1 jajko
soda oczyszczona (1/4 łyżeczki)
odrobinę esencji waniliowej (opcjonalnie)
1 banan
miód
borówki
nektarynka
czerwone porzeczki
olej

Mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i sodę łączymy ze sobą. Banana rozgniatamy za pomocą widelca i dodajemy razem z jajkiem i ewentualnie esencją waniliową do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto naleśnikowe, więc jeśli uznamy, że ciasto jest za gęste najlepiej dodać odrobinę mleka, aż ciasto będzie spływało po łyżce. Następnie smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju, po około 1,5-2 minut z każdej strony (aż będą pięknie rumiane). Układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy na talerzu razem z owocami, polewamy miodem i gotowe. A kto z Was dzisiaj pozwolił sobie na odrobinę dłuższe śniadanie w ogrodzie? 🙂